Adama
AGRICOVER

De ce fermierii n-au nici o şansă să capete motorină ieftină?

Cosmin TRIF
Publicat: 18 ianuarie 2012 - 18:36
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Oricâte economii ar vrea să facă un fermier, există categorii de costuri care nu se pot reduce foarte mult. Aşa sunt, de pildă, cheltuielile cu carburanţii. Din astfel de raţiuni, subvenţiile oferite de stat la achiziţia de motorină continuă să rămână vitale pentru zona agricolă. Şi este bine, desigur, că autorităţile îi sprijină astfel pe producători.

Practic, ce pot face autorităţile pentru a ajuta fermierii? Fie dau subvenţii, fie ...dau un preţ mai mic. Cumva în mod natural, ne-am obişnuit să asistăm la o singură modalitate de susţinere a domeniului agricol la cumpărarea de motorină, anume aceea de acordare a subvenţiilor. Creşte preţul motorinei, să mărească şi statul subvenţia. Fără să ne punem prea tare problema că, poate, câteodată, soluţia este pe tărâmul petroliştilor ( ori a comercianţilor de carburanţi, mă rog).

Cu timpul, intrând într-o cursă a scumpirilor, ochii tuturor, de la simpli consumatori la agenţii economici şi producători agricoli, au început să fie aţintiţi tot mai mult asupra benzinăriilor. Mai ales că noi, românii, părem să fim diferiţi, din nou, de restul lumii. Mă refer, desigur, la faptul că în România preţul carburanţilor a avut în ultima vreme un singur trend, de multe ori fără nici o logică  cu economia de piaţă şi cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului. Nu contează că, la un moment dat, pe bursele de profil, preţul ţiţeiului scade, pentru că în România se aplică alte reguli economice.

Cam când părea că a dispărut orice speranţă că autorităţile vor pune piciorul în prag, se produce  minunea. După îndelungi verificări şi para-controale, Consiliul Concurenţei decide să-i tragă niţel de urechi pe petrolişti. Ura ! Cine zice că în România nu se aplică legea? Ştiri în presă, puţin tam-tam, pe la TV, cu toţii savuram o victorie, fie şi simbolică, împotriva monopoliştilor, muştruluiţi cu o sancţiune pecuniară.

Dar n-apucăm bine să realizăm ce se petrece că, exact a doua zi după amendă, operatorii de carburanţi scumpesc, din nou,  preţul benzinei şi al motorinei.

Care e realitatea, de fapt? Simplu: fiecare îşi aplică propria politică. Constatând abuzuri în stabilirea preţurilor, autorităţile au avut dreptul să aplice sancţiuni. Dar şi petroliştii au avut ulterior dreptul să mai mărească o dată preţul. Până la urmă aici e care pe care. Şi din câte vedem noi, cel puţin până acum, statul a ieşit mereu în pierdere. Pentru că e (mai) slab. Să nu mă întrebaţi de ce.

demo-munax2_b

Vizualizat: 6858 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APIA: 31 decembrie 2011 - ultima zi de depunere a cererilor pentru motorina cu acciză redusă

APIA: 31 decembrie 2011 - ultima zi de depunere a cererilor pentru motorina cu acciză redusă

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte fermierilor că până la data de 31 decembrie 2011 pot depune cererile de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare pentru motorina cu acciză redusă pentru anul 2012.

APIA reaminteşte fermierilor că luna aceasta pot depune cererile pentru motorina cu acciză redusă pentru 2012

APIA reaminteşte fermierilor că luna aceasta pot depune cererile pentru motorina cu acciză redusă pentru 2012

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte beneficiarilor interesaţi că, în cursul lunii decembrie 2011, se depun cererile de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare pentru motorina cu acciză redusă pentru anul 2012.

O parte din agricultorii constănţeni au renunţat la ajutorul pentru motorină

O parte din agricultorii constănţeni au renunţat la ajutorul pentru motorină

Agricultorii au avut stabilit drept termen de depunere a cererilor pentru ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură (aferentă trimestrului III / 2011) data de 31 octombrie. 

Fermierii care nu depun cererile la timp rămân fără banii pe motorină

Fermierii care nu depun cererile la timp rămân fără banii pe motorină

Agenția de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) reaminteşte fermierilor că actele pentru subvenția la motorină acordată de stat pentru trimestrul III din 2011 se mai pot depune până pe 31 octombrie.

Tabără: România va negocia cu FMI ca agricultorii să primească şi anul viitor motorină subvenţionată de stat

Tabără: România va negocia cu FMI ca agricultorii să primească şi anul viitor motorină subvenţionată de stat

România va negocia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) posibilitatea ca agricultorii români să primească şi anul viitor motorină subvenţionată din bugetul de stat, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, în 11 octombrie a.c., la întâlnirea cu membrii Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Cererile pentru motorina agricolă subvenţionată pe trimestrul III din 2011 trebuie depuse la APIA în cursul lunii octombrie

Cererile pentru motorina agricolă subvenţionată pe trimestrul III din 2011 trebuie depuse la APIA în cursul lunii octombrie

Cererile de plată a ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură aferentă trimestrului III din 2011 trebuie depuse la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în cursul lunii octombrie, informează Agenţia.

Cererile pentru motorină se depun până în 31 decembrie

Cererile pentru motorină se depun până în 31 decembrie

Potrivit datelor APIA, beneficiarii acestui tip de ajutor de stat au primit până la mijlocul lunii septembrie a.c. aproape 37 mil. lei pentru o cantitate de 31,6 mil. litri (1,162 lei/litru), aferentă cererilor depuse în luna iulie pentru trimestrul II din 2010, din care 29,33 mil. litri în sectorul vegetal, 2,269 mil. litri în sectorul zootehnic şi 34.454 de litri în sectorul de îmbunătăţiri funciare.

Ajutoare de stat pentru motorină şi animale şi în 2011

Ajutoare de stat pentru motorină şi animale şi în 2011

Vom continua să le dăm şi în 2011, pentru că este o susţinere permisă de UE în vederea asigurării anumitor inputuri care determină o creştere în agricultură”, a explicat şeful de la Agricultură, citat de Agerpres.

Sectoarele de creştere a animalelor vor fi, de asemenea, sprijinite financiar în 2011, în pofida lipsei de fonduri, a mai spus, tot  la Indagra, ministrul Agriculturii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Cosmin Trif
|
01. 29, 2012. Sunday 21:16

Sigur ca da. Cu siguranta, daca mediul agricol ar fi (mai) unit ar reprezenta o "voce" de care guvernantii si comerciantii de combustibil ar trebui - pentru ca ar fi obligati - sa tina cont. Pana la urma orice majorari de preturi ar trebui sa urmeze o logica economica si nu sa se faca "dupa ureche". A se citi numai pentru profitul unora.

1.
pasca nicolae
|
01. 20, 2012. Friday 21:22

pana cand trebuie sa plateasca agricultori taxa de drum la motorina cu care lucreaza pamantul sau la motorina pentru buldozer sau etc cand aceste utilaje nu vad asfaltul niciodata.cind o sa avem si noi pompe in benzinari pentru tractoare,pentru ca daca nu ma insel o parte din pretul motorinei e taxa de drum si atunci despre ce subventi la motorina vorbim,platim toti taxa de drum la motorina,si cativa care sint autorizati si se icumeta sa intocmeasca maldarul de harti primesc ceva inapoi...cica subventie la motorina...afara agricultori au pompe pentru agricultura fie ca sant autoriati fie ca nu iar in FRANTA pe linga o subventie de 460 euro\ha au si motorina la 0,76-0,8 euro litru din statie,nu ca la noi ,dai banu gramada dupa care astepti sa iti dea statu inapoi mai nimic.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii