Adama
AGRICOVER

Este starea vremii prea scumpă pentru fermieri?

Cosmin TRIF
Publicat: 17 septembrie 2011 - 21:57
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Este clar că tehnologia destinată mediului agricol - incluzând aici paleta extrem de largă, de la utilaje la GPS-uri - s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme, ca o consecinţă a capitalizării fermierilor.

Ei bine, în ciuda acestui fapt, există totuşi o disciplină care este (încă) corigentă în România.

Care să fie domeniul? Din moment ce merită atâta atenţie, ar trebui să fie este unul crucial pentru agricultură. Un cuvânt rostit de agricultori la fiecare frază, putem spune. Ceva care - în mod vădit - trebuie luat în calcul de toate categoriile de producători, de la cei profilaţi pe cultura mare până la legumicultori, pomicultori ori stupari.

Probabil aţi ghicit: mă refer la starea vremii. Deşi vorbim, după cum spuneam, de un domeniu crucial, România este puţin codaşă la tehnologii meteo, deţinute şi exploatate direct de către fermieri.  Extrem de puţine exploataţii din România se pot lăuda că deţin staţii meteorologice proprii, în fapt aparate care măsoară diferiţi indici meteorologici: umiditate, temperatură, viteza vântului, etc. Care aparate îi pot ajuta mult pe fermieri, prin furnizarea de date preţioase, după care să se execute anumite lucrări agricole.

Şi-atunci de ce nu deţin producătorii astfel de tehnologii? Pot fi date mai multe răspunsuri, însă eu mă rezum probabil la cel mai important. Respectivele sonde meteo sunt investiţii prea costisitoare pentru profilul fermierului de astăzi.

Ca să înţelegem mai bine, trebuie să spun că un astfel de aparat, în valoare de circa 2000 de euro, de pildă,  îl poate ajuta pe producător să facă economii la erbicide, de exemplu, prin estimarea exactă a perioadei de execuţie a lucrării în funcţie de condiţii de umiditate şi temperatură. Cât poate câştiga omul? Să spunem că 4-5 la sută din volum. Şi cât este de rentabil? Depinde din ce unghi privim. O economie de 3-4-5 la sută astăzi, plus 4-5 la sută mâine, fac... 9 la sută. Plus că una este să calculezi 9 la sută din 100 de hectare, alta  din 3000 de hectare. Şi, desigur, diferit faţă de 20.000 hectare. Dar câţi producători  români numără astăzi 20.000 de hectare? Dacă fermierii de pe raza a două comune s-ar uni într-o asociaţie, sigur ar număra.

De fapt, probabil că deja înţelegeţi mesajul meu: astfel de investiţii se justifică cu atât mai mult cu cât deserveşti suprafeţe mai mari de teren. De aceea nici nu există foarte multe sonde în România, pentru că noi avem mulţi fermieri cu hectare puţine.


Vizualizat: 3019 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ploile au dat peste cap recolta polonezilor

Ploile au dat peste cap recolta polonezilor

Producţia şi calitatea cerealelor din Polonia vor avea de suferit anul acesta din cauza precipitaţiilor abundente care au căzut în ultimele săptămâni.

Braşov: Ploile răspândesc pericolul ca mana să atace culturile de cartof

Braşov: Ploile răspândesc pericolul ca mana să atace culturile de cartof

Ploile căzute la sfârşitul lunii iunie în judeţul Braşov, precum şi vremea răcoroasă nu au afectat semnificativ culturile din judeţ, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Agricole, Mihai Gyero.

Producţia de grâu va fi bună cantitativ, calitatea ar putea fi afectată de ploi

Producţia de grâu va fi bună cantitativ, calitatea ar putea fi afectată de ploi

Producţia de grâu a României va fi bună în acest an din punct de vedere cantitativ, dar calitatea ar putea fi afectată dacă ploile vor continua, iar recoltarea nu se va putea face la timp, a declarat marţi, la Sfântu Gheorghe, Tanczos Barna, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Campania de recoltare a grâului în vest: secetă şi ploi, producţii la risc

Campania de recoltare a grâului în vest: secetă şi ploi, producţii la risc

În vestul ţării, campania de recoltare de anul acesta a început de ceva vreme. Agricultorii au scos combinele pe câmpurile aurii, deşi vremea a fost potrivnică. Pe alocuri, ploile i-au determinat să întrerupă secerişul, iar fermierii au pândit ferestrele bune de lucru pentru a relua lucrările de recoltare.

Grâul şi rapiţa – riscă să fie compromise de ploi şi de... cântar

Grâul şi rapiţa – riscă să fie compromise de ploi şi de... cântar

Campania agricolă de anul acesta a debutat promiţător prin recoltarea orzului. Producţia de orz a fost bună în majoritatea zonelor, însă nu la fel vor fi aşteptările pentru grâu şi pentru rapiţă, culturi ce pot fi compromise de ploile din ultima perioadă.

Ploile şi vântul - dificultăţi în recoltarea culturilor agricole de vară

Ploile şi vântul - dificultăţi în recoltarea culturilor agricole de vară

Fermierii sunt îngrijoraţi de starea culturilor şi de producţiile lor; acestea ar putea fi afectate considerabil de ploile din ultima perioadă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
|
09. 19, 2011. Monday 18:27
mi-ar face placere chiar sa colaboram (necomercial, ci ca informare a fermierilor - un fel de stiinta pt mase).
Este un domeniu in care e nevoie de multa educare a fermierilor (seminarii, demonstratii, etc.)
2.
Cosmin Trif
|
09. 19, 2011. Monday 10:42
Observ ca dvs sunteti implicat in acest domeniu. Nu puteam detalia foarte mult intr-un singur articol/comentariu, o sa revin cu amanunte intr-un numar viitor al Revistei Recolte bogate. Multumesc.
1.
|
09. 19, 2011. Monday 10:06
Corect, dar incomplet.
Calculul nu se face strict economic, caci cunoasterea cu acuratete a datele meteorologice nu ajuta doar la cresterea cantitatilor recoltate sau la economisirea fito-sanitarelor, ci imbunatateste indeosebi CALITATEA recoltelor. In al doilea rand, nu este vorba doar de date meteorologice ci de informatii AGROMETEOROLOGICE - ceea ce reprezinta mult mai mult. Pt fermier este mult mai important sa stie umiditatea din sol, evapotranspiratia, etc.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii