Vineri 20 martie, Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a prezentat o ierarhizare pentru mai multe pesticide, inclusiv glifosatul (un erbicid) că făcând parte din categoria 2 “posibil” sau “probabil” cancerigen.
Mai multe organizaţii au reacţionat deja la această ştire. Mai jos, puteţi regăsi declaraţiile lor publice:
• CropLife Internaţional
• European Crop Protection Association
• EU Glyphosate Task Force
Siguranţa este o prioritate pentru fiecare persoană care lucrează la Monsanto, pentru că şi noi înşine suntem consumatori. Şi dorim să fim clari: toate utilizările glifosatului menţionate pe etichetă sunt sigure pentru sănătatea omului, ceea ce este menţionat şi în una dintre bazele de date cele mai extinse din lume privind sănătatea umană a produselor agricole. Propriu-zis, fiecare erbicid de pe piaţă, ce conţine glifosat, întruneşte standardele stricte stabilite de autorităţile de reglementare şi cele de sănătate privind protecţia sănătăţii omului.
Prin dezacordul nostru, ne alăturăm altor observatori în ceea ce priveşte clasificarea realizată de IARC din câteva motive:
• Nu sunt noi studii sau informaţii. Fiecare studiu luat acum în considerare de IARC, în prealabil, a fost revizuit şi luat în considerare de agenţiile de reglementare – cel mai recent a fost evaluat de guvernul german în numele Uniunii Europene.
• Informaţiile ştiinţifice, relevante au fost excluse din studiu atunci când s-a realizat revizuirea. IARC a primit şi a ignorant intenţionat duzinele de studii ştiinţifice – în special studiile de toxicitate genetică – ce concluzionează faptul că glifosatul nu reprezintă un risc pentru sănătatea umană.
• Concluzia nu este susţinută cu informaţii ştiinţifice. Clasificarea IARC este discordanta comparativ cu numeroasele evaluările multi-anuale şi complete realizate de sute de cercetători abilităţi din diferitele ţări ale globului, care sunt resposabili pentru asigurarea siguranţei publice.
• Clasificarea IARC nu stabileşte o legătură între glifosat şi o creştere a cazurilor de cancer. Este important să stabilim contextul în care IARC a realizat ierarhizarea. IARC a clasificat mai multe lucruri în categoria 2, incluzând cafeaua, telefoanele mobile, extractul de aloe vera şi legumele marinate asiatice, cât şi profesii cum ar fi frizer, bucătar. IARC ia în considerare de asemenea şi lumina solară şi poluarea aerului exterior (Categoria 1).
Ne mândrim cu siguranţa şi ştiinţa care susţin produsele noastre. Ne-am angajat să dezvoltăm produse care contribuie la alegerea alimentelor nutritive şi hrănitoare pentru toţi consumatorii.
Vom lua legătura cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) pentru a înţelege cum, deşi există o mulţime de studii ştiinţifice pe glifosat, totuşi juriul IARC a putut realiza o clasificare care contravine cu revizuirile ştiinţifice sau de reglementare.
Considerăm că rezultatele privind un subiect atât de important, cum este securitatea umană, TREBUIE SĂ FIE imparţiale, amănunţite şi bazate pe ştiinţă de calitate care se conformează standardelor internaţionale recunoscute. Împărtăşim cu mare scepticism părerea celorlalţi în ceea ce priveşte procedeele utilizate de IARC şi evaluarea acesteia. IARC a fost şi în trecut privită cu criticism atât pentru procedeele utilizate cât şi parţialitatea arătată.
Facem un apel că fiecare dintre dumneavoastră care doreşte să afle mai multe informaţii despre glifosat să citească concluziile la care au ajuns autorităţile de reglementare din ţările dezvoltate, care au luat serios în considerare toate informaţiile disponibile, publicate sau nepublicate, pentru o evaluare completă.