Adama
AGRICOVER

OIER: NU PUTEM SĂ DĂM MIEII la SAMSARI CU 6 LEI PE KILOGRAM!

Publicat: 21 iulie 2019 - 13:42
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

NOI, OIERII, NU MAI AVEM SPERANȚĂ! Crescătorii români de ovine sunt potopiți de atâtea necazuri încât nu mai știu cui să trimită memorii, plângeri, cui să se adreseze, de la ministrul agriculturii la președintele României, de la parlamentari la europarlamentari. Sunt între ei și curajoși care postează mesaje video pe Facebook pentru factorii de decizie. Strigătele lor par să se piardă în pustiu. Nimeni nu pare interesat să-i ajute, iar necazurile se înmulțesc, fermele supraviețuiesc cu greu de la o zi la alta.

Mulți dintre crescătorii de ovine din România se descurcă extrem de greu cu valorificarea produselor din ferme. Subvențiile pe care le primesc sunt praf în ochi. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a promis că rezolva problema lânii prin programul de ajutor de minimis de un leu pe kilogramul de lână comercializată. A degenerat acest program într-o afacere profitabilă pentru samsari. AGROINFO  a scris, în repetate rânduri, a atenționat autoritățile că se dau acte pe lână, fără să se vândă lâna. Oierii sunt forțați de samsari să o dea gratis. Mulți dintre intermediarii care se ocupă de lână ar avea și pretenția ca fermierii să le plătească motorina ca să vină să ia lâna. Cu subvenția de un leu pe kilogramul de lână, oierii nu-și recuperează cheltuielile, așa că renunță.

Avem lâna pe stoc de 4 luni și nu mă întreabă nimeni nimic de ea. Am înțeles de la colegi că unii plătesc motorina ca să vină după ea, să o ducă la un centru. Măcar dacă ar lua-o toată, dar acolo o sortează și vii cu jumătate înapoi. Nu se merită, spune crescătorul de ovine Mircea Petresc din Bărăștii Hațegului, Hunedoara, pentru Satul hunedorean.

Oierii români sunt la mâna samsarilor și când trebuie să-și vândă mieii. Mircea Petresc ține mieii pe stabulație, atât de mic e prețul pe kilogramul de miel în viu.

Mieii trebuie să-i ținem pe stoc. Nu putem să-i dăm la 6 lei kilogramul cât ne oferă samsarii. Sperăm să-i finisăm și să obținem un preț mai bun. Trăim cu speranța, dar speranța moare ultima. Din păcate, optimismul mi s-a cam dus.  Samsarii sunt un rău necesar, sunt perioade când ai nevoie de ei. Adică, și pe mult și pe puțin, trebuie să-i dai (mieii n.r), să iei un leu ca să mergi înainte. Dar hai să nu creăm o regulă din chestia asta. Să știu că-i țin o lună, 60 de zile, 90 de zile și după aia au un preț bun. Dar noi nu avem nicio speranță. Nimic sigur. Adică, mergem numai pe bâjbâite, declară Mircea Petresc, crescător de ovine din Bărăștii Hațegului, Hunedoara.

Crescătorul hunedoarean mai spune că în ultimul timp, la toate necazurile oierilor, s-a mai adăugat și spaima că va fi suspendat exportul de ovine vii.  

Ar fi un dezastru dacă s-ar sista exportul, chiar și pe perioada verii, pentru că ar fi greu să mai reînceapă. Știți că la noi un lucru periodic rămâne defintiv. Ar fi ca pe timpul lui Ceaușescu, adică când se sporeau efectivele de bovine și ovine de nu dădea acte de la primărie ca să le poți da mai departe. Dar dacă s-ar sista exportul, la noi, consumul de carne de oaie, după cum se știe, e foarte mic, și atunci ar crește așa efectivele necontrolat că nu mai ai ce face cu ele, rămân și se consagvinizează, că nu mai ai cui să le dai fără târguri, spune fermierul.

Oierul a adăugat că în niciun an, până acum, nu au fost atâția crescători de animale care să se împrumute de la bănci, garantînd creditele cu adeverința eliberată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Cred că în niciun an, ca în anul acesta, nu am avut atâția fermieri care să scoată subvenția pe cerere (adeverință APIA n.r.). Foarte mulți fermieri. Cu cine vorbești, scoate subvenția pe cerere pentru că au nevoie de bani să meargă înainte. E singurul venit cu care poate să-și cumpere motorină, să recolteze, să facă fânul și așa mai departe.

Crescătorul de ovine din Hunedoara mai spune că nici nu-și face calculele cât cheltuiește cu hrana și grija oilor ca să nu cumva să-l ia durerile de cap. Mircea Petresc spune că nu vrea să renunțe la oierit, dar dacă de la anul nu se vor lua măsuri prin care să fie ajutați oierii, efectivul de ovine se va reduce, în tot mai puține ferme se vor mulge oile, brânza de oaie va fi o raritate. Românii vor mânca brânza din plastic de prin magazin, spune oierul.

 

Vizualizat: 3364 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Andrei C.
|
07. 22, 2019. Monday 12:23
Iubesc oaia, dar deja e prea mult. Toate pajistile Romaniei sunt pasunate si vara si iarna cu tot mai multe oi. Nu mai are cand sa se refaca covorul vegetal. Daca vrei poti sa semnezi petitia "PASUNEAZA RESPONSABIL!" (pe platforma declic.ro).
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii