NOI, OIERII, NU MAI AVEM SPERANȚĂ! Crescătorii români de ovine sunt potopiți de atâtea necazuri încât nu mai știu cui să trimită memorii, plângeri, cui să se adreseze, de la ministrul agriculturii la președintele României, de la parlamentari la europarlamentari. Sunt între ei și curajoși care postează mesaje video pe Facebook pentru factorii de decizie. Strigătele lor par să se piardă în pustiu. Nimeni nu pare interesat să-i ajute, iar necazurile se înmulțesc, fermele supraviețuiesc cu greu de la o zi la alta.
Mulți dintre crescătorii de ovine din România se descurcă extrem de greu cu valorificarea produselor din ferme. Subvențiile pe care le primesc sunt praf în ochi. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a promis că rezolva problema lânii prin programul de ajutor de minimis de un leu pe kilogramul de lână comercializată. A degenerat acest program într-o afacere profitabilă pentru samsari. AGROINFO a scris, în repetate rânduri, a atenționat autoritățile că se dau acte pe lână, fără să se vândă lâna. Oierii sunt forțați de samsari să o dea gratis. Mulți dintre intermediarii care se ocupă de lână ar avea și pretenția ca fermierii să le plătească motorina ca să vină să ia lâna. Cu subvenția de un leu pe kilogramul de lână, oierii nu-și recuperează cheltuielile, așa că renunță.
Avem lâna pe stoc de 4 luni și nu mă întreabă nimeni nimic de ea. Am înțeles de la colegi că unii plătesc motorina ca să vină după ea, să o ducă la un centru. Măcar dacă ar lua-o toată, dar acolo o sortează și vii cu jumătate înapoi. Nu se merită, spune crescătorul de ovine Mircea Petresc din Bărăștii Hațegului, Hunedoara, pentru Satul hunedorean.
Oierii români sunt la mâna samsarilor și când trebuie să-și vândă mieii. Mircea Petresc ține mieii pe stabulație, atât de mic e prețul pe kilogramul de miel în viu.
Mieii trebuie să-i ținem pe stoc. Nu putem să-i dăm la 6 lei kilogramul cât ne oferă samsarii. Sperăm să-i finisăm și să obținem un preț mai bun. Trăim cu speranța, dar speranța moare ultima. Din păcate, optimismul mi s-a cam dus. Samsarii sunt un rău necesar, sunt perioade când ai nevoie de ei. Adică, și pe mult și pe puțin, trebuie să-i dai (mieii n.r), să iei un leu ca să mergi înainte. Dar hai să nu creăm o regulă din chestia asta. Să știu că-i țin o lună, 60 de zile, 90 de zile și după aia au un preț bun. Dar noi nu avem nicio speranță. Nimic sigur. Adică, mergem numai pe bâjbâite, declară Mircea Petresc, crescător de ovine din Bărăștii Hațegului, Hunedoara.
Crescătorul hunedoarean mai spune că în ultimul timp, la toate necazurile oierilor, s-a mai adăugat și spaima că va fi suspendat exportul de ovine vii.
Ar fi un dezastru dacă s-ar sista exportul, chiar și pe perioada verii, pentru că ar fi greu să mai reînceapă. Știți că la noi un lucru periodic rămâne defintiv. Ar fi ca pe timpul lui Ceaușescu, adică când se sporeau efectivele de bovine și ovine de nu dădea acte de la primărie ca să le poți da mai departe. Dar dacă s-ar sista exportul, la noi, consumul de carne de oaie, după cum se știe, e foarte mic, și atunci ar crește așa efectivele necontrolat că nu mai ai ce face cu ele, rămân și se consagvinizează, că nu mai ai cui să le dai fără târguri, spune fermierul.
Oierul a adăugat că în niciun an, până acum, nu au fost atâția crescători de animale care să se împrumute de la bănci, garantînd creditele cu adeverința eliberată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Cred că în niciun an, ca în anul acesta, nu am avut atâția fermieri care să scoată subvenția pe cerere (adeverință APIA n.r.). Foarte mulți fermieri. Cu cine vorbești, scoate subvenția pe cerere pentru că au nevoie de bani să meargă înainte. E singurul venit cu care poate să-și cumpere motorină, să recolteze, să facă fânul și așa mai departe.
Crescătorul de ovine din Hunedoara mai spune că nici nu-și face calculele cât cheltuiește cu hrana și grija oilor ca să nu cumva să-l ia durerile de cap. Mircea Petresc spune că nu vrea să renunțe la oierit, dar dacă de la anul nu se vor lua măsuri prin care să fie ajutați oierii, efectivul de ovine se va reduce, în tot mai puține ferme se vor mulge oile, brânza de oaie va fi o raritate. Românii vor mânca brânza din plastic de prin magazin, spune oierul.