AVANS DIN SUBVENȚIILE APIA 2019! Fermierii români vor primi în avans 70% din plățile directe și 85% din plățile compensatorii acordate pe anumite măsuri de dezvoltare rurală, cum este agro-mediul, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO. Plata avansului la subvenții va începe după data de 15 octombrie 2019.
Comisia Europeană sprijină agricultorii care se confruntă cu valuri de secetă în Europa. Pe de o parte, fermierii europeni vor putea să primească un procent mai mare din avansurile lor în ceea ce privește plățile directe și plățile pentru dezvoltarea rurală.
Pe de altă parte, pentru a-și putea hrăni animalele, vor avea o mai mare flexibilitate în utilizarea terenurilor care, în mod obișnuit, nu sunt folosite în scopuri de producție.
Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a declarat: "Aceste condiții meteorologice prelungite reprezintă motive de îngrijorare pentru agricultorii noștri. Comisia menține contacte strânse cu statele membre și evaluează situația de pe teren. Ca întotdeauna, suntem gata să ajutăm fermierii afectați de secetă. De aceea, am decis să instituim avansuri mai mari la plată, precum și scutiri de la anumite norme de ecologizare pentru a facilita producția de hrană pentru animale. "
Pe lângă sprijinul disponibil în cadrul politicii agricole comune (PAC), au fost luate două decizii pentru a ajuta agricultorii:
• Agricultorii vor putea primi avansuri mai mari. Până la 70% din plățile directe și 85% din plățile legate de dezvoltarea rurală vor fi disponibile la mijlocul lunii octombrie pentru a-și restabili fluxul de numerar.
• Excepții de la anumite cerințe pentru "ecologizare" vor fi permise. Acestea se vor aplica în cazul diversificării culturilor și al normelor privind zona ecologică a terenurilor (ZIE). Adoptarea altor tipuri de scutiri de "ecologizare" poate fi luată în considerare, permițând agricultorilor o mai mare flexibilitate în producția de furaje.
Pe lângă evaluarea continuă și monitorizarea secetei și a impactului acesteia prin intermediul sateliților europeni, Comisia este în contact cu toate statele membre pentru a primi informații actualizate cu privire la consecințele secetei pentru agricultori, la nivel local.