Este o catastrofă! Noi nu o să plecăm din București, poate să aducă și armata sovietică, spune Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte. Vrem să venim cu miile în capitală, spune fermierul Costel Caraș. Ne organizăm pentru protest, este de acord și Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine. Vor să lichideze fermierul român! Spun cu furie și crescătorii de ovine.
Furia crește în rândul agricultorilor! Fermierii din vegetal, crescătorii de animale, întreaga agricultură amenință cu proteste.
Ce stârnește mânia agricultorilor din România?
Subvențiile care nu mai vin și întârzierea lor îi aduce pe fermieri pe marginea prăpastiei!
Pământul românesc nu le mai aparține românilor! Peste 60% din terenul agricol a fost cumpărat de străini. O să ajungem slugi în țara noastră, strigă nemulțumiți fermierii.
Impozitele și taxele îi cocoșează pe agricultori.
Motorina nu e subvenționată direct de la pompă. Așa cum se procedează în Franța, unde fermierii nu trebuie să aștepte să le fie rambursată diferența dintre acciza standard și acciza redusă.
Pășunile au ajuns în mâinile unor șmecheri puși pe căpătuială și care nu au nimic de-a face cu agricultura. Ei sunt cei care încasează subvenția de până la 450 euro/ha de pășune, iar fermierul nu are unde să-și pășuneze animalele.
Rafturile marilor magazine sunt invadate de produse importate! În timp ce producătorul român nu are unde să-și vândă producția.
Piețele sunt stăpânite de samsari!
Comisia Europeană i-a dat anul trecut României un ajutor de criză: 11,1 milioane de euro. Unde sunt banii și de ce nu au fost împărțiți nici acum?
Nu am renunțat la proteste, ne organizăm și vom comunica data ieșirii în stradă, spune Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România. Crescătorii de bovine sunt nemulțumiți și de modificările făcute în Ordinul subvențiilor. Simplificarea i-a lăsat fără asociații.
Sunt nemulțumiți și de proiectul de act normativ în care se spune cum să se împartă cele 11,1 milioane de euro și ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii ca să încaseze un ajutor de minimis. Sunt dezavantajați chiar fermierii mici care au pierdut mult și au mult de suferit, spune Frânc.
Vor să lichideze fermierul român, este revoltat și Marcel Andrei, liderul Sindicatului Crescătorilor de Ovine. Oierii vor să ia din nou cu asalt Bucureștiul. Ei adaugă pe lista nemulțumirilor și legea vânătorii, care nu are nici acum o formă agreată. O altă nemulțumire este legată de modificarea din Ordinul ministrului agriculturii 619 cu criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată. Fermierii nu mai sunt obligați să atașeze cererii penru subvenții adeverința cu care dovedeau că sunt membrii unei asociații profesionale. Modificarea lasă asociațiile fără cotizații și, implicit, fără singura sursă de supraviețuire.
Vin tehnocrații cu formule de desființare a asociațiilor fermierilor. Zilele acestea vrem să discutăm cu ministrul agriculturii și să mergem împreună și la primul ministru. Dacă nu rezolvăm, cerem o delegație să discutăm și cu comisarul european pentru Agricultură, a spus revoltat Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, la Viața Satului, TVR1.
Crescătorii de porci amenință și ei cu proteste! Fermierii acuză Ministerul Finanțelor că le blochează ajutorul de criză trimis de Comisia European.ă. Fermele lor se prăbușesc și nimănui nu-i pasă.
Producătorii de porci au fost constrânşi să scadă preţul de vânzare a porcilor, vând în pierdere şi sunt vulnerabili în toate planurile: credite neachitate, încălcarea termenelor de plată la datoriile bugetare şi a regulilor de vânzare la nivelul costurilor, neachitarea furnizorilor, nerespectarea programelor de producţie la investiţiile din fonduri europene, nerespectarea angajamentelor privind aplicarea standardelor superioare de bunăstare, toate împingând către faliment, susţine conducerea Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România într-o scrisoare deschisă adresată primului ministru Dacian Cioloș.
În online s-au creat două grupuri: Uniunea Agricultorilor Români și Grupul Fermierilor Români, fiecare cheamă la proteste. Agricultorii amenință că vor declanșa demonstrații de stradă după data de 20 martie. Mulți dintre ei vor să se înarmeze cu bălegar și ouă clocite ca să bombardeze clădirea Ministerului Agriculturii și pe cea a Guvernului.
Aceasta este starea din agricultura românească în acest moment.