Producătorii români de lactate sunt în pericol să nu-și mai vândă marfa! Să fie interziși la export! Europa fierbe că brânza de oaie din România este contaminată cu E.coli. NU brânza de oaie din România e contaminată! Este greșeala unui SINGUR producător român. Greșeală sau accident, acest producător trebuie să și-o asume, spune patronatul din industria laptelui.
Greșeala unui singur producător român, Lactate Brădet, riscă să se răsfrângă cu consecințe extrem de grave asupra tuturor producătorilor români de produse lactate! Italia a generat o alertă rapidă: brânza de oaie din România este contaminată cu E.coli.
NU brânza de oaie din România este contaminată cu E.coli! Italienii au găsit E.coli în brânza Brădet. Scrie clar cotidianul La Repubblica. Un copil în vârstă de un an și două luni s-a îmbolnăvit de sindrom hemolitic uremic (SHU) după ce a mâncat câteva lingurițe de brânză Brădet.
În textul publicat de jurrnaliștii de la cotidianul La Repubblica se menționează clar numele brandului de brânză
Declarația aparține tatălui copilului. Autoritățile sanitare din Italia s-au mișcat cu repeziciune și același cotidian scrie că s-a generat o alertă: cei care au cumpărat brânză Brădet să nu o consume! De această alertă s-a profitat din plin în strategiile făcute să ne scoată produsele de pe piață. De aici s-ar fi ajuns la alerta pe sistem rapid: brânza din România e contaminată!
Este vorba de brandul Brădet, și-mi asum ce spun. Deci, nu brânza de oaie din România, nu toată brânza. Orice pădure, are uscături și trebuie să-i protejăm pe cei care respectă legea de acești agenți care nu respectă legea. Poate să existe chiar o greșeală de alertă în Italia. Am rugat autoritățile române să verifice dacă e vorba de telemea de oaie sau telemea de vacă pentru că poate să creeze confuzii.
Îl rog pe președintele ANSVSA, Andrei Butaru, să întrunească Consiliul Consultativ pentru că deja au trecut 3 săptămâni de la această criză care afectează foarte mult industria laptelui. Dacă dânsul nu întrunește Consiliul Consultativ ca să găsim soluții, noi pierdem exportul către Europa. Noi ne dorim export, declară Dorin Cojocaru, președintele APRIL, pentru TVR 2.
Că e vorba de Italia, Germania, Spania, vor profita de acest accident ca să scoată de pe rafturi brandurile românești. Noi trebuie să știm să ne apărăm, mai spune Cojocaru.
Discutăm de export, discutăm și de consumatorul român care începe să se retragă de la raft. Ne întreabă: e adevărat ce se întâmplă? Declară Sorin Mierlea, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor, Promovarea Programelor și Strategiilor, pentru aceeași sursă.
Noi, românii, nu știm să ne susținem produsele. Dacă un producător a greșit trebuie spus cine este ca să nu aibă de suferit toți producătorii noștri pentru că este extrem de nedrept.
Vreau să-l felicit pe domnul ministru al agriculturii că a ieșit din prima și a spus numele companiei, adaugă Sorin Mierlea. Pentru decizia de a dezvălui numele brandului în care s-a depistat bacteria, ministrul Achim Irimescu a fost pus la zid și supus unor tiruri nedrepte de critici.
Iată ce spune acum ministrul agriculturii!
Europa să înțeleagă că a fost un accident. Rămâne de confirmat ce s-a întâmplat acolo. Dar foarte important este să avem încredere în produsele românești. Știm cu toții că avem produse de o calitate extraordinară. Sunt situații în care dacă nu se respectă standardele până la capăt, în anumite zone s-au întâmplat mici accidente, dar sperăm să nu se repete, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Peste 20 de tone de brânzeturi Brădet au fost retrase de pe piața din România, a anunțat vineri, 18 martie, Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Aceeași instituție avertizează românii să nu consume produsele cumpărate deja de la această firmă.