STOCURI MARI, EXPORTURI PE MĂSURĂ! Statele din Europa de Est şi din Regiunea Mării Negre vor continua să crească volumul exportului de grâu în anii următori. Aproximativ 40% din volumul comerţului mondial cu grâu este deţinut în prezent de Rusia, Ucraina, Kazahstan, România şi Bulgaria.
Datorită posibilităţii lor de a creşte producţia de grâu, aceste ţări vor deveni şi mai importante în circuitul mondial. În condiţiile în care fermierii germani obţin acum randamente medii de cca. 8 tone/ha, iar în statele menţionate producţia medie este de numai 4 t//ha, potenţialul din zonă este impresionant.
Grâul produs în regiunea Mării Negre şi a Dunării mai are şi avantajul competitivităţii costurilor de transport faţă de furnizorii rivali, care trebuie să facă livrări din SUA şi Australia. Există un mare potenţial pentru creşterea exporturile de grâu din regiunea Dunării: "Dunărea ar putea dezvolta o importanţă similară comerţului mondial cu cereale ca şi cea a râului Mississippi" conform declaraţiei unui reprezentant al băncii olandeze Rabobank.
Asia de Sud-Est şi Africa sub-sahariană sunt pieţe majore în creştere pentru exportatorii de grâu. Creşterea consumului de carne din Asia şi Africa va spori cererea de cereale, inclusiv pentru grâul furaj.
Conform ultimului raport al USDA (Departamentul de Stat pentru Agricultură al Statelor Unite), ritmul mai lent decât cel aşteptat al exporturilor de grâu din regiunea Mării Negre va conduce la o aprovizionare mai amplă şi la o creştere a exporturilor în sezonul următor, aceasta în ciuda unei estimări a scăderii producţiei. Atât Rusia, cât şi Ucraina au redus estimările privind volumul total al exporturilor de grâu, care oricum au atins un nivel record.
Pe larg despre piaţa cerealelor la nivel mondial, în revista Ferma, ediţia 1-14 mai 2017!