Anunțul a fost făcut de Mihai Puțintei, șeful APIA, în cadrul emisiunii Viața Satului. Condițiile în care se dau acești bani sunt expuse de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Utilizatorii pășunilor care nu sunt înscriși în Registrul Național al Exploatațiilor cu animale, vor putea să depună la Centrele județene APIA, începând din această săptămână, cereri pentru accesarea plăților pe suprafață, spune Mihai Puțintei.
Pe zona de fânețe este eligibilă această plată și cu o condiție: fermierul trebuie să-mi demonstreze cu acte că a vândut fânul. Această dovadă nu mai este valabilă pentru pășuni alpine situate la peste 1.800 metri altitudine. Este mult mai corect să-i cer fermierului să facă dovada comercializării fânului decât să-l oblig să creeze condiții artificiale doar ca să primească subvenția. În anii trecuți, mulți își cumpărau o capră, se înscriau în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) doar pentru încasarea banilor de la APIA. La cea mai recentă videoconferință, am fost informat că avem județe, cum sunt Maramureș, Alba, Harghita, unde sunt mulți fermieri care trăiesc din cosirea și vânzarea fânului, declară George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Guvernul a aprobat, la sfârșitul lunii mai, o ordonanță de urgență prin care modifică definiția utilizatorului de pășuni și fânețe din Ordonanţa 34/2013 privind administrarea şi exploatarea pajiştilor. Astfel, pe lângă crescătorii de animale, poate să solicite subvenția pentru pășuni și: persoana fizică sau persoana juridică de drept privat, care are la dispoziție suprafaţa agricolă, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe şi care o valorifică prin cosire cel puţin o dată pe an.