Uniunea Europeană a stabilit noi standarde de mediu şi de lucru pentru culturile utilizate în scopul obţinerii de biocombustibili, înfuriindu-i pe fermierii americani, care se tem că astfel de restricţii s-ar putea extinde la alte produse şi vor reprezenta sursă de inspiraţie pentru alte ţări.
Standardele includ limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră la materiile prime folosite în industria biocombustibililor, ceea ce face ca soia cultivată în Statele Unite să nu se califice ca materie primă pentru biodieselul european.
De asemenea, noile reglementări impun ca exportatorii să poată urmări sursa unui transfer înapoi la fermele de origine, lucru imposibil de realizat de industria americană, din cauza practicilor de depozitare şi transport existente în prezent.
Giganţii Monsanto, Cargill şi Archer Daniels Midland au ajuns, în 2009, la un acord privind aplicarea unui set de standarde menite să stabilească normele de protecţie a calităţii apei şi solului, prevenirea emisiilor de gaze cu efect de seră şi interzicerea substanţelor chimice periculoase în agricultură. Cultivatorii de soia din SUA nu a participat însă la elaborarea acestui plan de măsuri.
Aceste noi reguli aplicate de Uniunea Europeană în sectorul biocombustibililor reflectă îngrijorarea faţă de creşterea producţiei de ulei de palmier şi alte culturi care ar putea încuraja distrugerea pădurilor tropicale cauzând daune mediului înconjurător.
Materiile prime din care se obţine biocombustibil trebuie să reducă emisiile cu efect de seră cu 35 la sută faţă de petrol, dar soia este creditată cu o reducere de doar 31 la sută, indiferent de locul în care este cultivată. În schimb, rapiţa produsă în Europa trebuie să reducă emisiile cu 38 la sută. Aceste standarde vor creşte la 50% până în 2017.
Potrivit datelor Departamentului American al Agriculturii, anul trecut Uniunea Europeană a fost a treia piaţă ca mărime pentru soia produsă în SUA, cu 2,6 milioane de tone metrice, mult în urma Chinei, care a livrat 24,3 milioane de tone.
În Europa, soia americană este utilizată mai mult pentru hrana animalelor, iar uleiul este folosit de obicei pentru obţinerea de biodiesel, care este mai popular decât etanolul. Folosirea uleiului de soia în industria alimentară nu este o opţiune, din cauza obiecţiilor europene faţă de culturile biotehnologice de peste ocean.
Cu toate acestea, cerinţele de trasabilitate şi celelalte norme vor rămâne o preocupare pentru americani, în timp ce fermierii au solicitat administraţiei Obama negocierea unui acord pentru respectarea standardelor UE care să includă şi culturile de soia.