Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, judeţul Timiş, propune pentru acest an agricol două noi soiuri de ovăz de primăvară - Lovrin 1 şi Jeremy.
La soiul Lovrin 1 portul plantei la înfrăţire este erect, tulpina are o înălţime medie de 85 cm, cu 5 noduri, iar paniculul are în componenţă 6-7 ramificaţii (etaje) cu portul semierect. Boabele au forma oval-alungită, de culoare galben-maronie, cu sticlozitate medie. Procentul de pleavă este de 21,6%, MMB-ul de 31-32 g şi MH-ul de 44-46 kg/hl.
Ca perioadă de vegetaţie, Lovrin 1 aparţine grupei soiurilor precoce. De la răsărire şi până la înspicat sunt necesare 47-65 de zile, iar de la înspicat la maturitate, 38-59 de zile, în funcţie de caracterul climatic al anului sau al zonei de cultură.
Soiul este mediu rezistent la rugina coronată, la rugina neagră şi la făinare şi mediu sensibil la tăciune. Pe o scară de notare de la 1 la 9, soiul de ovăz Lovrin 1 a primit nota 2 (bună) pentru rezistenţa la secetă, la cădere şi la scuturare şi nota 4 pentru toleranţa la arşiţă.
În reţeaua experimentală ISTIS, soiul Lovrin 1 a realizat o producţie medie de peste 4200 kg/ha, depăşind soiurile vechi româneşti: Someşan şi Mureş. În condiţii climatice şi mai ales tehnologice optime, producţia de boabe poate depăşi 5000-6000 kg/ha.
Principala însuşire de calitate ce constă în conţinutul de proteină brută se află la cote superioare martorilor de referinţă, în medie 14,42%, ajungând şi până la 15,51% din producţia de boabe.
Zona de cultură a soiului Lovrin 1 se extinde nelimitat, el putând fi cultivat în toate zonele favorabile ovăzului de primăvară din ţară.
Pentru campania însămânţărilor de toamnă, staţiunea de la Lovrin a pregătit soiul de ovăz Lovrin 27.
Mai multe detalii despre noutăţile de la SCDA Lovrin puteţi citi în revista Ferma – martie 2014!