În cadrul unui Program de Cooperare Elveţia - România a fost demarat proiectul „Modele de agricultură durabilă în zona montană a României”, finanţat de Agenţia de Dezvoltare şi Cooperare Elveţiană.
Partenerii acestui proiect din partea României sunt: Federaţia Agricultorilor de Munte „Dorna” Vatra Dornei, Heifer România, AGROM-RO Mureş, ROMONTANA, iar din partea Elveţiei partener este Grupul Elveţian pentru Regiunile Montane (SAB). Proiectul a fost demarat în ianuarie 2014 şi va fi finalizat în decembrie 2016. Valoarea proiectului este de 1.512.349 franci elveţieni (CHF), din care peste 86% este contribuţia SAB - Elveţia şi aproape 14% contribuţia Heifer România.
Scopul principal al proiectului este dezvoltarea de modele eficiente în zona montană a ţării noastre, prin integrarea activităţilor tradiţionale în sistemul economic modern.
Producţia tradiţională poate fi optimizată!
Potrivit Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), mai mult de 70 la sută din familiile sărace sunt situate în zonele rurale, cu deosebire în regiunile montane. Sistemul tradiţional de producţie agricolă din zona montană se bazează pe păstorit cu animalele pe pajiştile permanente de origine primară în etajul alpin-subalpin sau secundară, după defrişarea pădurii şi a tufărişurilor. Acest sistem este aproape nemodificat de secole şi riscă să fie abandonat cu consecinţe grave pentru economie, peisaj, biodiversitate şi alte neajunsuri. (...)
Prin aplicarea acestui proiect se intenţionează ca produsele lactate tradiţionale realizate la stânele din Carpaţi să fie procesate după norme unitare, sub licenţă, în condiţii igienice, cu mărci cunoscute şi etichete atractive, pentru a pătrunde în circuitul comercial al marilor lanţuri de magazine de desfacere, cu avantaje majore pentru economia montană a viitorului.
Detalii privind obiectivele proiectului şi demersurile pentre realizarea lui găsiţi în revista Ferma – noiembrie 2014!