Este 30 iunie, termenul limită pentru virarea în conturile fermierilor români a ajutorului pentru motorina folosită în agricultură în trimestrul IV al anului 2014. Nini Săpunaru l-a atacat pe Daniel Constantin la Ora Guvernului și i-a reproșat și întârzierea mare în plata subvențiilor.
Nici subvenția la motorină de pe trimestrul IV al anului 2014 nu a ajuns în conturile agricultorilor! Cu șase luni întârziere, Ministerul Agriculturii, s-a chinuit să promoveze un proiect de Ordin pentru subvenționarea motorinei 2015, care este abia în stadiul de consultare publică. Procedurile stipulate de Ordin sunt făcute să lungească termenul de rambursare a accizei, iar fermierii creditează în continuare Guvernul din care faceți parte! Aceasta este o situație critică și fermierii sunt revoltați de atitudinea Executivului care anunță că avem excedent bugetar, dar nu se plătesc banii la care fermierii au dreptul! a acuzat Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, la Ora Guvernului unde s-a discutat despre starea agrculturii.
Ministrul Daniel Constantin i-a replicat că există fonduri pentru plata subvenției la motorină și chiar mai mult, fondurile ar fi fost suplimentate de Ministerul Finanțelor. Deci, APIA este pregătită să vireze în conturile fermierilor subvențiile restante. Agroinfo a anunțat că există o listă lungă de fermieri din toată țara cărora nu li s-a achitat nici acum ajutorul național tranzitoriu în sector vegetal pentru 2014, cei 19,81 euro/ha, de ajutorul pentru motorină, fermierii nu mai zic nimic și nici mari speranțe nu au.
Iar reproșurile parlamentarului nu s-au oprit aici. Ați folosit PNDR 2014-2020 ca element de propagandă politică, ați abuzat de el și de încrederea țăranilor români. Ca să serviți interesele electorale ale șefului dumneavoastră, Victor Ponta, ați organizat cu fast chiar două lansări ale Programului, una în mai 2014, iar cealaltă în martie 2015. Ambele în prezența premierului și ambele fără nicio susținere legală de la Bruxelles, pentru că România a primit acceptul formal al Comisiei Europene mult mai târziu.
Parlamentarul l-a mai acuzat pe ministrul Agriculturii de incompetență și i-a reproșat că a transmis cu o întârziere de 6 luni draftul PNDR Comisiei Europene. Și atunci a fost depus un proiect plin de greșeli, așa că nu a fost aprobat! Din cauza incompetenței, proiectul PNDR v-a fost returnat de mai multe ori până la data aprobării, cu sute de pagini de observații! La un simplu calcul matematic, putem constata că draftul PNDR, depus la 1 iulie 2014, a avut nevoie de un an ca să fie aprobat, la data de 26 mai 2015, pentru că ați primit multe amendamente de făcut, de parcă nu erați ministru al agriculturii de atâta timp!
Președintele Comisiei pentru agricultură l-a acuzat pe șeful Agriculturii de o defectuoasă gestionare a campaniei de depunere a cererii unice la APIA care va goli buzunarele fermierilor de vreo 90 de milioane de lei, penalități calculate la 15 zile de întârziere. L-a întrebat pe ministru care este numărul cererilor unice înregistrate de APIA cu penalități, dar și fără penalități?
Daniel Constantin s-a apărat spunând că s-au depus cereri unice pentru 9,5 milioane ha, mai puțin cu 300.000 ha decât în 2014 când s-au solicitat la plată 9,8 milioane ha. Dezastrul pe care îl semnalați nu este chiar atât de mare, este de doar 300.000 de hectare pentru care nu s-au aplicat dintr-un motiv foarte simplu: jumătate țin de terenurile piscicole, iar pentru cealaltă jumătate nu s-au terminat concesiunile la primării cu privire la pajiștile respective.
De pe lista reproșurilor virulente nu au lipsit controversatele acte normative, elaborate de Ministerul Agriculturii și modificate de cel puțin trei ori, Ordonanța 3 care stabilește schemele de plată în agricultură și Ordinul ministrului Agriculturii 619 privind criteriile de eligibilitate pe fiecare schemă de plată.
Daniel Constantin a adus aceleași argumente ca de fiecare dată. 2015 este un an dificil și atipic, campania de depunere a cererii unice este un proces complex, tocmai pentru că s-a introdus o singură cerere, atât pentru sectorul vegetal cât și pentru cel zootehnic.