Președintele Comisiei de agricultură a participat la un eveniment organizat la Bacău de compania Timac Agro. După întâlnire, Nini Săpunaru a postat pe pagina sa de facebook o declarație interesantă despre cultivarea OMG.
Un subiect dezbătut cu fermierii din zona de nord-est a țării a fost cultivarea de soia modificată genetic, în condițiile în care sectorul zootehnic folosește șrot de soia modificată genetic pe care îl importă din țări precum Argentina sau Brazilia.
Provocarea maximă pentru România este aceea de a ne decide dacă vom cultiva sau nu plante modificate genetic. În afară de noi și Franța, alte țări din UE nu au condiții pentru această cultură. Ca să fiu exact, aș spune că România este singura țară europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic. Avem cam 3,8 milioane de hectare ce pot fi cultivate cu soia. Dacă facem rotația culturilor, ar fi 600-700 mii de hectare pe an cu producții bune, cu peste 200 kg de azotat economisit (prin fixarea lui în sol), deci 5 milioane de lei, înmulțite cu 600.000 de hectare și cu o producție medie de 3-3,5 tone la hectar, vedem că această cultură poate însemna un important procent din PIB, spune Nini Săpunaru.
Președintele Comisiei de agricultură a discutat și despre intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb pentru care trebuie să fim pregătiți. Nini Săpunaru a invocat perioada în care România era asaltată de importurile de pulpe uriașe de pui din SUA, congelate și ieftine, 75 cenți/kg, aproape expirate. Erau trimise în România pentru că la ei era prea scump să le facă făină, iar în SUA, pulpele de pui sunt produs secundar, nu se mănâncă, așa că au preț de dumping. Sunt convins că acest produs va invada România, iar fermierii români din zootehnie nu vor putea concura dacă nu vor fi lăsați să își cultive singuri furajele, în loc să fie obligați să le importe Nu vom putea concura cu ei, mai ales că noi hrănim păsările cu soia modificată genetic adusă tot de pe continentul american, deci avem costuri mai mari de producție.