Termenul limită pentru depunerea cererilor de plată la APIA, 10 iulie 2015, nu poate fi prelungit şi nici nu se poate renunţa la aplicarea penalităţilor pentru cererile depuse după 15 iunie, afirmă directorul general al APIA, Mihai Puţintei.
„Prevederile Regulamentului european 1307 au fost modificate în sensul prelungirii sesiunii de depunere până la data limită maximă agreată de Comisia Europeană fără penalităţi. Alte state membre au optat pentru o perioadă mai scurtă, o prelungire de o săptpmână, două. România a optat pentru o prelungire maximă. Din păcate, perioada de depuenre fără penalităţi se opreşte la 15 iunie. Cele 25 de zile în care se mai pot depune cereri vor aplica o penalitate de 1% pe zi. Este o prevedere tot a Regulamentului european, care nu permite modificarea cererilor de plată după 15 iunie fără penalizări”, afirmă şeful APIA.
Puţintei: Va fi imposibil de determinat structura culturilor solicitate la plată, în cazul în care acestea sunt recoltate
Fermierii, atât din sectorul vegetal, cât şi din cel zootehnic au cerut această prelungire tocmai pentru că au fost multe modificări ale legislaţiei privind solicitarea subvenţiilor în acest an.
„Am adus şi noi aceste solicitări în discuţie în comitetele pe fondurile agricole la care participă colegii noştri şi colegi din cadrul ministerului. Răspunsul de la Comisia Europeană până în momentul acesta este cel de aplicare a prevederilor regulamentului”, a mai spus Mihai Puţintei.
„Trebuie să înţeleagă şi fermierii. Această prelungire este totuşi un fapt ce îngreunează activitatea administrativă a APIA. În această perioadă trebuie făcute nişte controale relevante asupra culturilor. E o perioadă în care începe recoltatul culturilor păioase. Va fi câteodată imposibil de determinat structura culturilor ce vor face obiectul cererilor de plată, în cazul în care acestea sunt recoltate. De asta, o prelungire poate genera şi elemente negative, atât din partea fermierilor, cât şi pentru angajaţii Agenţiei de plăţi”, a motivat directorul general al APIA.
Acesta recunoaşte că suprafaţa solicitată la plată până în prezent este mai scăzută decât suprafaţa declarată anul trecut, "din cauze obiective, pe care fermierii le reclamă în permanenţă, acestea fiind imposibilitatea intrării în posesia documentelor ce le atestă utilizarea terenurilor din partea consiliilor locale, nefinalizarea procedurilor de atribuire a păşunilor de către consiliilor locale, deci acele suprafeţe n-au făcut încă obiectul depunerii de cereri."