Chiar noi, românii, uităm mereu să ne ajutăm producătorii! Cumpărăm produse importate pentru că sunt mai ieftine, nu contează că sunt falsificate. Ne sabotăm producătorii locali! Producătorul român este controlat la sânge, produsele importate, nu, pentru că așa e legea în România, recunoaște ministrul agriculturii.
Șeful de la Agricultură susține că românul cumpără tot soiul de produse importate și falsificate doar pentru că sunt ieftine prin comparație cu cele fabricate de producătorii noștri, dar autentice. De multe ori, aceste produse au și termenul expirat. Importurile de astfel de produse sunt favorizate din plin de legislația românească.
Ne sabotăm producătorul român care respectă toate standardele. De aceea, insist ca ANSVSA, ANPC, instituțiile abilitate să-și facă datoria. Producătorii români sunt controlați, produsele de import nu sunt verificate, pentru că așa este făcută legislația în România, spune Achim Irimescu.
Pentru că nu există un control sever al produselor care intră în țară, ne trezim cu carne congelată în urmă cu 40 de ani, unt fabricat din ulei de palmier, brânză care nu a văzut laptele. Sunt produse ieftine prin comparație cu cele autentice, fabricate de producătorii noștri, așa că le punem în coș și nu ne gândim ce riscăm dacă le consumăm.
Este obligația instituțiilor abilitate ale statului să-și facă datoria. Se întâmplă câteodată, eu nu spun că e regulă generală, și a fost caz concret, când carne congelată în Europa acum 40 de ani a ajuns pe piața românească. Sigur, eu mi-aș dori ca acea carne, ea este sănătoasă, sigur (!!!), dar, totuși a stat 40 de ani într-un depozit, ar trebui ca sortimentul respectiv sau cantitatea respectivă să fi prezentată consumatorului corespunzător. Ca să știe că una este să cumperi carne de la măcelăria din colț și alta să cumperi o carne care a stat 40 de ani în depozite. Este foarte important ca informația să ajungă corect la consumator, adaugă ministrul agriculturii.
Chiar dacă nu sunt falsificate, produsele importate s-ar putea să fie mai puțin sănătoase decât cele românești. Și dacă ar fi la fel de sănătoase ca produsele noastre, de ce să sprijinim fermieri străini când putem să ne sprijinim fermierii?! Mere și cartofi din Polonia, usturoi din Ungaria și China, roșii din Spania și Italia, sunt câteva dintre produsele care ne-au invadat piața.
De multe ori, mergînd la piață, uităm un lucru esențial, că suntem români. Vreau să vă spun un lucru. În Franța, francezul cumpără autoturisme fabricate în Franța. Vorbeam cu cineva și zic: ai fost la piață? Da. Și ce ai cumpărat? Mere. Am luat mere poloneze că au fost mai ieftine. Vedeți? Adică chiar noi uităm să ne ajutăm producătorii locali. Sigur, producătorul are obligația să vină cu produse cât mai bune. De multe ori și concetățenii noștri trebuie să aibă în vedere creșterea consumului de produse realizate în România.
Avem și vești bune. Parlamentul a inițiat un proiect de act legislativ prin care se stabilește 51% produse românești în magazine. Sunt multe elemente care, în mod cert, vor avea o influență favorabilă, spune ministrul Irimescu.