SCHEMĂ DE PLATĂ MODIFICATĂ! AGROINFO vă pune la dispoziție noua listă a zonelor de interes ecologic și echivalența acestora în hectare și alte schimbări care privesc plata pe înverzire. Potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Agriculturii, aceste modificări vor interveni din anul de cerere 2018!
CE SE SCHIMBĂ LA PLATA PE ÎNVERZIRE!
Elementele de peisaj declarate de fermier sunt prevăzute în anexa nr. 7 (pe care o aveți mai jos) şi reprezintă acele elemente situate în interiorul sau adiacent parcelei de teren arabil declarată de către fermier.
Suprafața care urmează a fi calificată drept zonă de interes ecologic (ZIE) se calculează astfel:
a) În ceea ce privește gardurile vii, fâșiile împădurite, arborii în aliniament și rigolele, suprafața se calculează până la o lățime maximă de 10 metri.
b) În ceea ce privește pâlcurile arbustive din zona de câmpie, inclusiv arborii în grup și iazurile, suprafața se calculează până la o dimensiune maximă de 0,3 hectare.
Zonele-tampon sunt suprafeţele de teren arabil înierbat sau cultivate cu plante graminee perene sau cu plante leguminoase perene. Zonele-tampon includ şi benzile-tampon sau fâşiile de protecţie aflate de-a lungul cursurilor de apă protejate prin standardul privind bunele condiţii agricole şi de mediu GAEC 1 şi prin cerinţele legale în materie de gestionare SMR 1 şi SMR 10, prevăzute în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.
Zonele tampon situate în vecinătatea apelor de suprafaţă sau a captărilor de apă potabilă, trebuie să respecte cerința privind interzicerea aplicării pesticidelor şi a fertilizanţilor. În cazul zonelor tampon de-a lungul cursurilor de apă, vegetaţia riverană este inclusă în scopul calculării zonei de interes ecologic. În cazul zonelor tampon și a marginilor de câmp care diferă de cele prevăzute sau protejate prin GAEC 1, SMR 1 şi SMR 10, suprafața care urmează a fi calificată drept zonă de interes ecologic se calculează până la o lățime maximă de 20 metri. În zonele-tampon și pe marginile de câmp nu trebuie să existe nicio producție agricolă. În zonele-tampon și pe marginile de câmp se permite păşunatul sau tăierea ierbii, cu condiţia să poată fi în continuare distinse de terenul agricol adiacent. Detaliile privind zonele-tampon și marginile de câmp sunt prevăzute în anexa nr. 7.
Elementele de peisaj și zonele-tampon/marginile de câmp sunt considerate adiacente terenului arabil în cazul în care o astfel de zonă tampon sau margine de câmp sau un astfel de element de peisaj este adiacent(ă) terenului arabil sau unei zone de interes ecologic direct adiacentă terenului arabil al unei exploataţii.
În cazul în care aceeași suprafață este determinată pentru mai multe practici agricole benefice pentru climă și mediu, suprafața respectivă este luată în considerare separat pentru fiecare dintre aceste practici în vederea calculării plății pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu.
ANEXA 7. LISTA ZONELOR DE INTERES ECOLOGIC ȘI ECHIVALENȚA ACESTORA ÎN HECTARE
Terase (pe 1 m lungime) Construcţii destinate prevenirii şi combaterii eroziunii solului, executate de-a lungul curbelor
de nivel, pe terenuri arabile în pantă Înălţime minimă 1 m, lăţime minimă 3 m. Factor de conversie 2. Factor de ponderare 3. Suprafața zonei de interes ecologic 2 mp.
Elemente de peisaj:
- garduri vii/fâşii împădurite /arbori în aliniament (pe 1 m). Şiruri de arbuşti/arbori formate din diferite specii,
pentru care suprafața zonei de interes ecologic se calculează până la o lățime maximă de 10 metri. Factor de conversie 5. Factor de ponderare 2. Suprafața zonei de interes ecologic 10 mp.
- arbore izolat. Factor de conversie 20. Factor de ponderare 1,5. Suprafața zonei de interes ecologic 30 mp.
(per arbore)
- pâlcuri arbustive din zona de câmpie (pe 1 m2). Pâlcuri arbustive, inclusiv arborii în grup, tufele sau pietrele, pentru care suprafața zonei de interes ecologic se calculează pentru o dimensiune maximă de 0,3 hectare. Factor de conversie nu se aplică. Factor de ponderare 1,5. Suprafața zonei de interes ecologic 1,5 mp.
- iazuri (pe 1 m2) Acumulări permanente naturale de apă stătătoare, exclusiv rezervoarele din beton sau din plastic, pentru care suprafața zonei de interes ecologic se calculează până la o dimensiune maximă de 0,3 hectare. Factor de conversie nu se aplică. Factor de ponderare 1,5. Suprafața zonei de interes ecologic 1,5 mp.
- rigole (pe 1 m) Şanţuri sau canale, precum şi cursurile deschise de apă pentru irigaţii sau drenare, exclusiv cele cu pereţi betonaţi, pentru care suprafața zonei de interes ecologic se calculează până la o lăţime maximă de 10 metri. Factor de conversie 5. Factor de ponderare 2. Suprafața zonei de interes ecologic 10 mp.
Zone-tampon și margini de câmp (pe 1 m). Pot fi orice zone tampon și margini de câmp cu lățime minimă de 1 metru. Fâşiile de protecţie existente pe terenurile arabile situate în vecinătatea apelor de suprafaţă, au o lăţime minimă de 1 m pe terenurile cu panta de până la 12% şi de 3 m pe terenurile cu panta mai mare de 12%, panta terenului fiind panta medie a blocului
fizic adiacent cursului de apă (obligatorii prin GAEC 1). De-a lungul cursurilor de apă, aceste zone pot include benzi cu vegetaţie riverană inclusă în scopul calculării zonei de interes ecologic. Suprafața zonei de interes ecologic se calculează
până la o lățime maximă de 20 metri dacă elementul de peisaj diferă de cele prevăzute sau protejate prin GAEC1, SMR1 și SMR10. Factor de conversie 6. Factor de ponderare 1,5. Suprafața zonei de interes ecologic 9 mp.
Zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producţie (pe 1 m2).Zone cu plantaţii de salcie (Salix L.), plop alb (Populus alba) şi plop negru (Populus nigra) Factor de conversie nu se aplică. Factor de ponderare 0,3. Suprafața zonei de interes ecologic 0,3 mp.
Zonele împădurite menţionate la art. 32 alin. (2) lit. (b) pct. (ii) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cu modificările și completările ulterioare (pe 1 m2). Terenuri agricole împădurite prin măsura 221 "Prima împădurire a terenurilor agricole" din
cadrul PNDR 2007-2013 sau prin măsura 8 "Împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite şi perdele forestiere" din cadrul PNDR 2014-2020. Factor de conversie nu se aplică. Factor de ponderare 1. Suprafața zonei de interes ecologic 1 mp.
Zone cu culturi secundare sau strat vegetal (pe 1 m2). Amestecurile de specii de culturi prevăzute în anexa nr. 9. Factor de conversie nu se aplică. Factor de ponderare 0,3. Suprafața zonei de interes ecologic 0,3 mp.
Zonele cu culturi fixatoare de azot (pe 1 m2). Culturile prevăzute în anexa nr. 10 la ordin. Factor de conversie nu se aplică. Factor de ponderare 0,7. Suprafața zonei de interes ecologic 0,7 mp.
Sursa: Proiect MADR de modificare a Ordinului 619/2015