Săptămâna aceasta, centrele județene APIA așteaptă să le fie comunicată oficial definiția utilizatorului de pășune și fânețe, stabilită de Guvern printr-o ordonanță de urgență.
Solicitanții pentru subvenția acordată pe pășuni și fânețe, până în prezent, pot fi doar crescătorii de animale, cu carduri de exploatație de la Direcța Sanitară Veterinară. Dar această prevedere va fi schimbată, în această săptămână, prin modificarea ordonanței ce prevede acest fapt, spune Dorel Stânea, directorul APIA Brașov.
Suntem mereu în legătură prin videoconferințe cu APIA centrală, cu șefii noștri din București, și așteptăm să ni se comunice că s-a publicat în Monitorul Oficial această modificare. Până când nu avem actul normativ, nu putem să preluăm cereri unice de la cei care nu sunt crescători de animale și nu asigură încărcătura pe pășune, spune și directorul APIA Botoșani, Liviu Zaharia.
Fermierii sau utilizatorii de pășuni vor atașa cererii unice, în principiu, aceleași documente care se pretind de către APIA în cazul oricărei plăți pe suprafață.
Documentele pe care trebuie să le depună solicitanții pentru obținerea subvenției pe pășune sunt, în general, aceleași care se cer pentru orice fel de subvenții tip SAPS. Doar că în cererea unică se vor bifa toate opțiunile fermierului legate de măsurile accesate, în corelație cu ce urmează să facă fermierul în anul agricol de cerere, adaugă șeful APIA Brașov.
Dacă s-ar fi menținut în lege definiția utilizatorului de pășuni și fânețe, 260.000 de fermieri, deținători ai unei suprafețe de 1,35 milioane ha de pășuni și fânețe, nu ar fi putut să acceseze plata pe suprafață.