Ministrul agriculturii era convins că, în decurs de 5 ani, prin alocarea unei sume de la bugetul de stat, va face rost de miliardul de euro pentru refacerea infrastructurii principale de irigații. Planul lui a fost spulberat de deputați!
Inițial, a fost gândit un pact politic pentru o perioadă de 7 ani. Indiferent cine ar fi venit la guvernare, indiferent de culoarea politică, trebuia să fie de acord cu direcționarea unei sume de la bugetul de stat pentru refacerea infrastructurii principale de irigații.
După două săptămâni de la propunerea pactului, agreată și de ministrul agriculturii și de Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Daniel Constantin a venit cu un alt plan în care nu mai era nevoie de un acord politic al tuturor partidelor. În 2016 să fie alocate 145 de milioane de euro de la bugetul de stat pentru infrastructura principală de irigații. Suma urma să crească cu 17% în fiecare an și astfel în 5 ani s-ar fi ajuns la miliardul de euro necesar pentru infrastructura principală de irigații, conform unui studiu al Băncii Mondiale.
Ideea a fost cuprinsă în modificările operate la Legea îmbunătățirilor funciare. În același proiect de lege este prevăzut un abonament de 20 de lei/ha/an pentru fermierii care vor să irige și menținerea infrastructurii principale de irigații în proprietatea statului, în timp ce infrastructura secundară ar fi urmat să treacă în folosința și proprietatea organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații.
Proiectul a întrunit miercuri, 30 septembrie, 181 de voturi pentru, 98 de abțineri și 3 voturi împotrivă. O lege organică se adoptă cu jumătate plus unu din voturile tuturor deputaților. Legea nu mai poate fi votată în această sesiune.
Nu vom abandona acest proiect, este cel mai important după 1989. Vom duce acest proiect la finalizare, într-o formă sau alta, fie că e vorba de o ordonanță de urgență. Vom trece în bugetul pe 2016 prima sumă pentru sistemul de irigații, 145 de milioane de euro. Dacă aveam o lege aprobată exista garanția pentru fermieri că vom investi până-n 2020 pentru irigații. Nu credeam să existe atâta iresponsabilitate, a declarat Daniel Constantin, pentru TVR.
72% din sistemul de irgații a fost devalizat, a adăugat ministrul agriculturii. Daniel Constantin se baza și pe liberali pentru votarea acestui proiect de lege.
Alocarea anuală a unei sume de la bugetul de stat reprezenta pentru Ministerul Agriculturii un soi de plan B pentru refacerea infrastructurii principale de irigații. Planul A ar fi planul Juncker. România spera ca miliardul de euro pentru irigații să vină de la Comisia Europeană, alocat prin planul gândit de președintele Juncker. Sunt înscrise peste 2.000 de proiecte din diverse țări, al căror cost depășește suma pregătită de Jean Claude Juncker în acest plan ambițios și, se pare, destinat unui eșec răsunător.