Nicolae Munteanu, din Chiscani, judeţul Brăila, lucrează puţin peste 10 ha cu grâu şi cu porumb. A recoltat grâul cu combina unui vecin. A scos aproape 7 tone/ha. Cine i-a făcut tehnologia performantă?
„Am sora şi cumnatul agronomi de profesie şi lucrează vreo 2.000 ha în judeţul Giurgiu. Ei mă aprovizionează cu toate cele necesare”, a explicat Nicolae Munteanu.
În curte, are un tractor U 445 cu care a pornit la drum în urmă cu ceva ani. Apelează la terţi pentru semănat, recoltat şi lucrările agricole de sezon. Porumbul l-a fertilizat în două rânduri cu 320 kg/ha de NPK 20.20.0 şi cu 270 kg/ha azotat de amoniu la praşila mecanică, plus o fertilizare cu zinc. Apoi au venit ploile ca o binefacere: 41 l/mp.
Din grâul adus acasă, Nicolae Munteanu face făină pentru consumul casnic şi pentru hrana animalelor din bătătură. Regretă că s-a trezit târziu cu agricultura, putea să aibă acum o sută hectare de teren luat în arendă.
Din solar, „nu te ridici în picioare!”
Din 1979, face legumicultură în solar. Pe 2.600 mp cultivă roşii, castraveţi şi salată. Are puţ forat la care a ataşat o pompă de 4 mc pe oră. Răsadul îl cumpără, nu se mai nevoieşte să-l producă singur. Îi trebuie cam 5.000 de fire pe sezon. Totul este scump, o sămânţă de roşie olandeză costă şi 50 de bani. Nicolae Munteanu recunoaşte că „este o investiţie mare. Nu te ridici în picioare din comerţul cu legume de solar!”