Adama
AGRICOVER

Meteorologii anunţă SECETĂ în majoritatea REGIUNILOR unde se cultivă PORUMB!

Publicat: 20 august 2019 - 16:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SECETĂ PEDOLOGICĂ MODERATĂ, PUTERNICĂ ŞI CHIAR EXTREMĂ. Asta indică prognoza agrometeorologică realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 21 - 27 august 2019.

Caracteristici meteorologice

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a teritoriului, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 18 - 30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 6°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 25 - 36°C, în majoritatea regiunilor.
Temperatura minimă a aerului va oscila între 10 - 24°C, în cea mai mare partea a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Se întrevăd ploi locale, izolat sub formă de aversă, reduse cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

porumb-afectat-de-seceta_bCaracteristici agrometeorologice

În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole.

Conţinutul de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, pe suprafeţe extinse din Transilvania, local în centrul, vestul, nordul şi nord-vestul Moldovei, nord-vestul, nordul şi izolat vestul Munteniei, nordul şi estul Olteniei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de dezvoltare şi maturare la culturile de câmp vor evolua mai intens, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30...32°C) vor determina în continuare răsucirea frunzelor în orele de amiază, uscarea parţială/totală a aparatului foliar şi forţări stadiale.

Sub aspect fenologic, la cultura de floarea-soarelui se va înregistra maturitatea în ceară (20-100%) şi deplină (10-70%), în cea mai mare parte a regiunilor.

În funcţie de data semănatului, agrotehnica aplicată şi gradul de precocitate al hibridului, porumbul va parcurge fazele de mătăsire (70-100%), maturitate în lapte şi ceară (10-100%), precum şi deplină (10-30%), în toate zonele de cultură.

Sfecla de zahăr se va afla la alungirea/îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful la dezvoltarea tuberculilor, veştejirea/uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării la soiurile de vară.

La speciile pomicole vor predomina fazele de creştere şi coacere a rodului, acumularea zahărului în fructe, precum şi recoltarea la speciile ajunse la maturitatea de consum.

În majoritatea podgoriilor, viţa de vie va înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii, maturarea boabelor şi coacerea în „pârgă”.

* Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, etc), în zilele fără precipitaţii. Lucrări recomandate:

- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
- Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
- Continuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
- Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie;
- Aplicarea irigaţiilor pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

(Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie)

Vizualizat: 2579 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ANM: Cum va fi VREMEA în URMĂTOARELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

ANM: Cum va fi VREMEA în URMĂTOARELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

PROGNOZA METEO PENTRU TOATE REGIUNILE ŢĂRII. Unde şi când vor fi temperaturi de 35 de grade Celsius şi în ce zile din perioada următoare va ploua. Uite ce arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 19 august - 1 septembrie!

SECETA ARDE EUROPA!

SECETA ARDE EUROPA!

CULTURILE AGRICOLE ȘI ANIMALELE, ÎN PERICOL! Incendii de pădure, puţuri secate şi culturi ameninţate: chiar înainte de sosirea verii, seceta ameninţă o parte a Europei Centrale şi de Nord, după un an 2018 în care ploile au fost rare, relatează joi AFP.

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii