Condiţiile meteorologice sunt îmbucurătoare pentru Ministerul Agriculturii. Fermierii din vestul ţării nu sunt însă la fel de încântaţi. Aceştia spun că precipitaţiile căzute în această zonă nu sunt suficiente pentru a reface deficitul de umiditate din sol.
“Dacă s-a bucurat cineva de fenomenele meteo din ultima vreme, acesta este Ministerul Agriculturii”, a spus ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, într-o conferinţă desfăşurată zilele trecute la Timişoara.
Fermierii din zona de vest a ţării sunt sceptici în ceea ce priveşte dezvoltarea corespunzătoare a culturilor de păioase. Aceştia iau în calcul nu doar lipsa apei, ci şi gerul din ultima perioadă, temperaturile fiind reduse cu mult sub 0 grade C. “În zonele în care zăpada a căzut, aceasta dă un mare ajutor agriculturii, ţinând cont de temperaturile foarte scăzute. Zăpada vine ca o protecţie asupra culturilor însămânţate în toamna anului trecut, cu atât mai mult cu cât au intrat în iarnă destul de firave: grâul şi orzoaica neînfrăţite, iar rapiţa, cât a mai rămas din ea, insuficient dezvoltată. Păcat că nu este şi la noi, în Banat”, ne-a declarat Nicolae Oprea, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice din Timiş.
În judeţul Timiş, în toamna anului trecut, s-a înregistrat un deficit de apă în sol destul de însemnat. Începând cu luna decembrie au mai căzut precipitaţii sub formă de ninsoare sau ploi, însă, deficitul de umiditate nu s-a refăcut complet, spun agricultorii.
“La această oră nu putem spune că avem un deficit de apă exagerat în vestul ţării, dar nici optim, deoarece pentru culturile prăşitoare avem apă până la 50 cm. Sperăm să vină zăpada şi la noi, iar dacă nu va veni, să nu vină nici temperaturile de sub – 20 grade C pe o perioadă îndelungată, astfel încât să nu fie afectate culturile de păioase”, a adăugat Oprea.
Potrivit acestuia, gerul ar putea fi un alt factor de stres foarte important în dezvoltarea culturilor. “Dacă ne raportăm la temperaturile foarte scăzute de -18 – 20 grade C, putem spune că, deşi până la aceste valori culturile de orz, grâu şi orzoiacă suportă gerul, mai sensibilă fiind rapiţa, totuşi frigul va duce la o oarecare situaţie de stres. Acolo unde plantele sunt foarte mici vor avea de suferit, în special grâul”, ne-a mai spus reprezentantul agricultorilor din Timiş.
Ministrul Agriculturii se arată încrezător şi ne asigură că va da o prognoză agricolă pentru acest an chiar pe data de 1 aprilie. “Foarte mulţi au cântat prohodul agriculturii înainte de a semăna şi ara, nu este aşa. Data certă pentru a da o prognoză agricolă este 1 aprilie, pentru că atunci putem face bilanţul apei în sol. Nu există niciun fel de probleme privind o pretinsă criză alimentară. Va fi o criză alimentară dacă uităm să semănăm”, a spus Tabără, potrivit mediafax.ro.