Datoria mea este să găsesc un echilibru perfect, astfel încât toate sectoarele din agricultură să se dezvolte, nu doar un singur sector, a declarat vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Şeful MADR discutat cu reprezentantul apicultorilor care au protestat în faţa Ministerului Agriculturii faţă de de utilizarea unor pesticide folosite pentru tratarea culturilor agricole.
„A fost un protest inedit, iar principala problemă pe care au ridicat-o a fost legată de tratamentul cu neonicotinoide pentru cultura florii soarelui, porumbului şi rapiţei. Le-am explicat că ministerul trebuie să ţină un echilibru atât pentru dezvoltarea producţiei vegetale cât şi în ceea ce înseamnă protejarea familiilor de albine. Şi eu cred că s-a găsit echilibrul printr-un consens extraordinar. L-am apreciat pentru că tratamentul acesta se face din 2006 -2007 şi nu am văzut cazuri foarte grave în România”, a subliniat Constantin.
Numărul familiilor de albine a crescut cu 13% faţă de 2013
Ministrul a subliniat că este foarte important pentru agricultorii care sunt în cultura mare să trateze în anumite zone, însă aceştia au şi obligaţia de a manifesta o transparenţă mai mare şi de a anunţa de fiecare dată când aplică acest tratament. „Interdicţia europeană a survenit în anul 2013. Noi fiind cel mai mare producător de porumb şi de floarea soarelui la nivel european am notificat să existe această derogare. Nu cred că au fost probleme pentru că şi numărul de familii de albine a crescut cu 13% faţă de 2013. Pot să vă garantez că sunt ultimul care aş pune în pericol viaţa albinelor, mai ales că nu am niciun fel de fermă, nu sunt în producţia vegetală, dar există şi o tradiţie în familia mea de crescători de albine”, a adăugat Daniel Constantin.
Afirmaţiile ministrului Agriculturii au fost susţinute şi de reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) şi cei ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională.
România deţine în prezent 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori la nivel naţional, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. sursa: Agerpres