Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, participă luni la Consiliul Miniștrilor Agriculturii de la Bruxelles. Amândoi au promis că nu se vor întoarce cu mâna goală. Cu cine se vor întâlni oficialii români la Bruxelles și ce vor să rezolve pentru fermierii români?
În Consiliul de Miniștri vom ridica problema despăgubirilor pentru fermieri, împreună cu alte state membre care au suferit puternic de pe urma secetei. Vom notifica CE că vrem să facem o schemă de ajutor de stat, cu condițiile de eligibilitate pentru fermierii respectivi, care sunt calculele privind sumele și primim un acord din partea Comisiei. Acest lucru durează, de obicei, între două săptămâni și o lună. Noi vom solicita Comisiei Europene să se urgenteze, să ne aprobe activarea schemei de ajutor de stat în cel mult două săptămâni. Că despăgubirile vor fi sub forma rambursării pierderilor de venit, că vor fi sub forma rambursării cheltuielilor pentru producția agricolă, asta o să stabilim ulterior, spune George Turtoi.
Avansul din despăgubiri ar putea ajunge, în cel mai bun caz, în buzunarele agricultorilor la sfârșitul acestui an. Noi vom insista pentru un avans de 80%. Am stabilit o întâlnire cu directorul general de la Comisia Europeană și cu directorii de pe partea de plăți directe ca să decidem modalitatea concretă. Nu mergem acolo doar să povestim. Vrem să ne întoarcem acasă direct cu schema, adaugă secretarul de stat.
Oficialii români mai vor să se întoarcă cu o veste bună. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat și el recent că fermierii români ar putea să-și primească mai repede subvențiile pe suprafață, chiar din data de 16 octombrie. O să vorbesc cu comisarul Phil Hogan despre acest aspect, este încrezător șeful Agriculturii românești.
Polonia și Bulgaria merg pe aceeași linie cu noi în chestiunea despăgubirilor pentru secetă. Ministrul polonez al agriculturii este decis să notifice și el Comisia Europeană pentru o schemă de ajutor de stat, spune George Turtoi.