SUNT SAVUROASE ȘI MERITĂ SĂ FIE FAIMOASE! Cine nu a gustat ceapă de Pericei, varză de Toboliu, telemea de Sibiu sau virșli de Hunedoara? Cu toții le căutăm când trecem prin zonele respective. Sunt câteva dintre produsele tradiționale românești, care nu au un brand definit, dar pe care le știm noi, românii, pentru că faima lor s-a transmis din om în om. Ministrul agriculturii, Petre Daea, vrea să le includă pe lista produselor românești cu recunoaștere europeană.
Lista produselor tradiționale românești pentru care ministrul agriculturii, Petre Daea, încearcă să obțină recunoaștere europeană include: Telemea de Vaideeni, Telemea de Sibiu, Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată tulceană cu icre de știucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei.
Șeful de la Agricultură le-a trecut pe lista produselor cu tradiție și de o calitate superioară care merită să aibă indicație geografică după ce s-a întâlnit cu fermieri mici, producători români, procesatori, reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), fundații, asociații și direcții agricole din 20 de județe, printre care Tulcea, Galați, Brăila, Brașov, Vâlcea, Hunedoara, Cluj, Sibiu, Arad, Mureș, Neamț, Suceava, Bistrița Năsăud, Maramureș, Sălaj, Bihor, Satu Mare, Botoșani, Iași și Bacău. La întâlniri au participat și președinții Consiliilor Județene, prefecți, primari, directori ai instituțiilor publice deconcentrate (APIA, AFIR, ANSVSA, ANPC), factori de decizie locali care se pot implica în obținerea indicației geografice pentru aceste produse românești, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii, transmis AGROINFO.
Guvernul PSD are ambiția să înregistreze, până-n anul 2020, 14 produse românești cu indicație geografică.
În prezent, România are înregistrate indicații geografice pentru patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Țara Bârsei (IGP), Telemea de Ibănești (DOP). Alte trei produse se află în analiză la Bruxelles respectiv Cârnați de Pleșcoi ((IGP), Scrumbie de Dunărea afumată (IGP) și Cașcaval de Săveni (IGP).
Tot ca indicații geografice protejate sunt înregistrate și se află într-un proces de verificare și un număr de nouă băuturi spirtoase: Vinars Târnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palincă, Horincă de Cămârzana, Țuica de Argeș, Țuica Zetea de Medieșu Aurit.