Fără tratamente chimice și cu gustul celor culese din grădina bunicii! Sunt legume pentru care se fac exclusiv tratamente naturale. De dăunători și boli se scapă tot cu ajutorul naturii. Ce rețete secrete sunt dezvăluite de o cooperativă de familie?
Cooperativa agricolă Bio de la Moara Vlăsiei din județul Ilfov are doar 6 membri. Toți sunt rude. Legumicultorii au luat în arendă un hectar de teren și planul lor îndrăzneț este să cultive legume așa cum o făceau bunicii, adică fără tratamente chimice. O agricultură în sistem ecologic, cum spunem astăzi.
Pentru acest tip de agricultură există măsura 11 în PNDR 2014-2020 care le acordă cultivatorilor subvenții consistente. De exemplu, pentru legumele certificate în agricultura ecologică, subvenția este de 431 euro/ha/an, pentru legumele aflate în conversie la agricultura ecologică, subvenția este mai mare, 500 euro/ha/an.
Pe viitor vrem să cumpărăm pământ și să aplicăm pentru subvenții. Deocamdată, ne-am descurcat fără acest sprijin. Cultivăm tomate, ardei, vinete, legume și livrăm coșul cu legume proaspete celor care doresc să mănânce sănătos. Folosim doar tratamente naturale, combatem dăunătorii și bolile plantelor tot cu ajutorul naturii, spune Gabi Desculțu, membru în cooperativă.
Iată câteva dintre rețetele tratamentelor naturale cu care familia de cultivatori combate dăunătorii și bolile legumelor!
Macerat de urzică
Mod de preparare: Se pune o cantitate mare de urzici într-un recipient cu apă, cântărind în jur de 150 litri (dar se poate și o cantitate mai mică) și se lasă urzicile la macerat câteva zile. După ce procesul de macerare a luat sfârșit, cu aceasta apă se udă plantele. Este o metoda eficace și la îndemâna oricărui grădinar, fără a întrebuința substanțe chimice.
Folosire: Diluat de 10-20 de ori, prin stropire pe plantă, la încolţire sau pe teren.
Acţiune: Prin îmbăierea seminţelor și rădăcinilor se favorizează dezvoltarea răsadurilor. Maceratul ajută la prevenirea bolilor cauzate de ciuperci (Fusarium, Verticilium, Phytophtora) și stimulează creșterea plantelor.
Ceai de usturoi
Mod de preparare: Se mărunțește aproximativ 150 g de usturoi, apoi compoziția se amestecă în 5 litri de apă. Se lasă 30 de minute, apoi se filtrează apa și se lasă să se răcească. Înainte să pulverizați plantele adăugati puțin lapte și amestecați astfel încât să obțineți o omogenizare. Aplicați soluția repetat la interval de 14 zile până când ciupercile sunt eliminate.
Folosire: Trei stropiri pe plantă şi pe sol în luna mai. Soluţie nediluată.
Acţiune: Contra acarienilor şi a fungilor la căpşuni şi castraveţi, tomate, ardei.
Ceai de hrean
Mod de preparare: Se dau în clocot 3 litri de apă, apoi se ia de pe foc și se adaugă un sfert din rădăcina de hrean tăiată bucățele. Se lasă 30 de minute, se răcește, se strecoară și poate fi folosit acest ceai prin pulverizare.
Folosire: Soluție diluată – înainte de semănat, pe seminţe, soluţie nediluată. Soluție cu o infuzie cu concentrația de 3% pe planta adulta. Nu se va stropi în orele de arșiță.
Acţiune: Contra afidelor, musculiței albe, omizilor, gândacului de Colorado, diverselor boli provocate de fungi.
Macerat de ardei iute
Mod de preparare: Se macerează 250 g de ardei iute în 500 ml de apa timp de 24 de ore, după care se diluează 15 ml din preparat în 4l de apa pentru tratament.
Folosire: Amestecăm două linguri de ardei iute uscat şi pisat cu câteva picături de săpun lichid în 0,25 l de apă. Lăsăm amestecul peste noapte la macerat, apoi îl agităm şi îl turnăm într-un flacon cu pulverizator. Agităm flaconul din când în când, în timp ce împrăştiem conţinutul peste plante.
Acţiune:Pentru insecte cu corp semi-moale (căpuşe, păduchi verzi)
Infuzie de ceapă
Mod de preparare: Într-un vas din sticlă sau emailat, turnăm un litru de apă călduță, punem vreo 20 gr. de foi de ceapă, acoperim și lăsăm la odihnă cam o zi. Apoi strecurăm și ștergem, cu grijă, frunzele plantelor atacate de acarieni – cu atenție mărită pentru partea inferioara a frunzelor . A doua zi va trebui să spălăm bine plantele cu apă curată. Infuzia și fiertura (decoctul) nu se folosesc decât proaspăt preparate.
Folosire: Este foarte bine, dacă o dată pe lună, în scop profilactic, vom stropi plantele și substratul cu acest leac. Plantele nu numai că se vor înviora, dar vor fi și sătule, dat fiind că infuzia are și proprietăți hrănitoare.
Dezinfectant - Se stropesc plantele cu infuzia de ceapă de 2-3 ori la 6 zile.
Foile de ceapă se pot folosi de două sau de trei ori la infuzie, apoi se pot îngropa în brazde sau la rădăcini.
Laptele combate mana la tomate
Mod de preparare: Se face o soluție din lapte și apă folosind cantități în proporție de 50/50 și se stropește.
Folosire: Trei tratamente săptămânale sunt suficiente pentru menţinerea sub control a bolii.
Acțiune: Combate diverse ciuperci ce atacă roșiile (mana, de exemplu) dovleceii, castraveții etc.