Numărul tractoarelor care au luat cu asalt Parisul a ajuns la 1733. Fermierii s-au strâns, în după-amiaza zilei de joi, în Piața Națiunii din capitala Franței. Cel mai sugestiv mesaj scris pe un tractor este adresat ministrului francez al agriculturii: Le Foll, fii înspăimântat! Venim!
Mesajul (joc de cuvinte în limba franceză) pentru ministrul agriculturii
Blocada din Paris a fost organizată de Federația Sindicatelor Fermierilor (FNSE) și organizația tinerilor fermieri (JA). Încă de la primele ore ale zilei de 3 septembrie, convoaiele de tractoare au mărșluit spre inima capitalei. Mii de crescători de animale din Masivul Central, Normandia, etc. au invadat autostrăzile.
Traficul pe A13 a fost o piatră de încercare pentru șoferi. De fapt, autoritățile pariziene i-au sfătuit pe locuitori să apeleze la mijloacele de transport în comun în ziua protestului
În planul doi se zărește Turnul Eiffel
Fermierii strânși în Piața Națiunii din Paris
Filmul protestelor fermierilor francezi
12 iunie – prețul de 1,40 euro/kg de carne de porc revoltă fermierii;
17 iunie – ministrul agriculturii, Stephane Le Foll, anunță că 10% din fermele crescătorilor de animale sunt în pragul falimentului;
18-24 iulie – protestele fermierilor s-au întins aproape în toate regiunile;
22 iulie – ministrul agriculturii mizează pe un plan de urgență. Și anume, Stephane Le Foll anunță ajutoare de 600 de milioane de euro pentru crescătorii de animale;
24 iulie – fermierii cer negocierea unui preț minim pentru litrul de lapte, 34 de eurocenți;
10 august – doi jucători importanți din agricultură decid să boicoteze piața cărnii de porc din Bretania;
18 august – reluarea tranzacționărilor pe piața cărnii de porc.
Cauzele protestelor fermierilor francezi sunt: dispariția cotelor pentru lapte, embargoul cu Rusia și cererea scăzută de pe piața chineză, susține agenția de știri AFP.
O pauză a fermierilor protestatari
Fermierii francezi spun că primul-ministru Manuel Valls le-a promis ajutoare agricultorilor aflați în dificultate, este un mesaj de dragoste din partea guvernanților, ar fi spus premierul. Dar fermierilor nu li s-a oferit decât disperare, umilință și furie. Manuel Valls le-ar fi promis agricultorilor ajutoare de 350 milioane de euro pe an, timp de trei ani, cu un accent puternic pe investiții în ferme.
Fără viitor
Blocada din Paris ar fi doar o repetiție la demonstrația de amploare pe care o pregătesc fermierii francezi pentru 7 septembrie la Bruxelles, când se va întruni Consiliul Miniștrilor Agriculturii.