Rățișoara porumbului l-a lăsat pe președintele LAPAR fără porumbul de pe 200 ha. Laurențiu Baciu insistă ca neonicotinoidele să poată fi folosite pentru tratarea semințelor, fără o derogare de la Comisia Europeană.
Mi-a telefonat inginerul de la fermă și mi-a spus: Șeful, rățișoară se ospătează. Acum e la masă. Rățișoara s-a apucat de recoltat, s-a plâns Laurențu Baciu. Ministrul Daniel Constantin i-a replicat fermierului din Bacău că, în perioada în care Ministerul Agriculturii solicită Comisiei Europene folosirea acestor substanțe, căsuța lui de e-mail e blocată de protestele crescătorilor și protectorilor de albine, afectate de această substanță. În acești doi ani de când există această interdicție la nivl european, Ministerul Agriculturii a susținut la forurile europene necesitatea de a se obține o derogare. Ministrul Agriculturii i-a asigurat pe fermieri că va insista să obțină derogarea și pentru 2016. L-am informat pe comisarul european care se ocupă de zona de Sănătate că România este cea mai defavorizată, avem culturile cele mai mari de porumb, floarea-soarelui, mă refer la suprafață. L-am informat că, în fiecare an, vom cere această derogare.
Trei reprezentanți ai Comisiei Europene, doi auditori din Germania și respectiv Belgia și un reprezentant al Autorității Sanitar Veterinare din Danemarca, au verificat la începutul lunii mai folosirea neonicotinoidelor la ferma lui Nicolae Sitaru din Ialomița. Mi-au pus o grămadă de întrebări despre utilizarea neonicotinoidelor. Primele întrebări au fost despre comunicarea cu Inspectoratul de Protecția Plantelor. Apoi, m-au întrebat ce sol este? Când s-a însămânțat? Cum s-a tratat sămânța? Au observat că am o mașină de tratat sămânța de la o altă societate. Erau foarte curioși și atenți la orice detaliu. Au vrut să afle numele societății și dacă a fost declarată la Autoritatea Fitosanitară. Am fost pe câmp și au observat că la un fir de porumb erau zece rățișoare. O parte erau moarte. Le-am spus că avem mare nevoie să folosim acest tratament și, dacă nu ne dau derogare pentru neonicotinoide, atunci să ne dea alte soluții pentru menținerea în viață a culturilor, ne-a declarat atunci fermierul Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR.
Neonicotinoidele sunt folosite în tratamentul semințelor la culturile de porumb și floarea soarelui pentru a combate atacul rățișoarei porumbului și a viermelui sârmă. Comisia Europeană ne-a transmis, la sfârșitul lunii februarie, o autorizație de folosire a neonicotinoidelor pentru perioada 2 martie – 20 mai 2015. În afara acestei perioade, este interzisă tratarea semințelor cu această substanță.