Duminică, 7 iunie, este ultima zi de Agriplanta RomAgroTec, eveniment ajuns la a cincea ediție, organizat la Fundulea, în județul Călărași. Pe 30 de hectare au fost expuse mașini și utilaje agricole râvnite de orice fermier.
Mărci recunoscute ca New Holland, John Deere, Deutz Fahr, Claas, Mewi și altele expun pe spații largi tractoare și utilaje agricole care ar ușura mult munca în fermă. IPSO, distribuitor John Deere, a adus până și gama de mașinuțe de jucărie pentru cei mici, copii fidele ale tractoarelor și mașinilor adevărate. Unele companii încearcă să-i atragă pe fermieri cu discounturi ispititoare sau cu plata în rate avantajoase.
De aia sunt bune aceste târguri pentru că fermierii vin, săracii, aici, să se informeze, vin dintr-o curiozitate, să vadă ce utilaje sunt, ce mai completează în ferme. Din pricina situației care e acum în agricultură, mulți fermieri pleacă acasă cu un nod în gât. Le-au văzut utilajele, le-au plăcut, le-ar dori, dar posibilitățile financiare nu le permit să le vadă în fermele lor și la lucru. Agricultura e un business sălbatic, la mila Domnului, pentru că niciodată nu știi care e finalul și care vor fi veniturile, spune Laurențiu Baciu, fermier din Bacău și președinte LAPAR.
Sunt manifestații utile și binevenite pentru că ajunge informația la timp și foarte corect în curtea celor interesați. Fermierii trebuie să fie la curent cu tehnologia nouă, cu ceea ce se întâmplă și cred că există un mare interes pentru acest domeniu, este de părere Simona Man, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Agriplanta este momentul cel mai potrivit pentru fiecare fermier să discute despre o achiziție de utilaje. Fiecare companie de utilaje agricole luptă pentru un contract. Un fermier care exploatează de la 300 ha în sus trebuie să aibă utilajele lui, este convinsă Monika Puiu, manager general NHR Agropartners și președinta APIMAR (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România).
Singura șansă a fermierilor să facă o agricultură performantă pare să fie accesarea fondurilor europene pe măsurile de investiții în exploatațiile agricole. Datele AFIR demonstrează însă că sunt puțini fermieri care se încumetă să depună proiecte. Poate cea mai greu de trecut piedică este contractarea unui împrumut bancar pentru asigurarea cofinanțării.