Adama
AGRICOVER

LAPAR CERE SĂ FIE EXCLUS CADASTRUL din ADEVERINȚA pentru SUBVENȚIILE APIA!

Publicat: 15 februarie 2018 - 08:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MODIFICĂRI SUBVENȚII! Potrivit ultimelor modificări la Ordinul subvențiilor, în noul formular pentru adeverința eliberată de primării fermierilor care cer subvenții APIA au fost incluse și informații cadastrale. Fermierii din LAPAR cer Ministerului Agriculturii să rămână valabilă și anul acesta adeverința APIA de anul trecut. Fără informațiile privind cadastrarea terenurilor agricole pentru care se cer subvenții.

AGROINFO v-a informat despre schimbările survenite  în Ordinul 619/2015,  care privește criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură acordate în agricultură în perioada 2015-2020, la adeverința pe care o eliberează fermierilor registrul agricol al primăriilor și care este atașată la cererea unică de plată pentru subvenții, depusă de fermieri la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). AICI AVEȚI NOUL FORMULAR DE ADEVERINȚĂ!

Reprezentanții LAPAR au participat la o ședință de lucru la Ministerul Agriculturii, pe 13 februarie 2018, și au propus să nu fie modificată această adeverință, să nu se ia în calcul informațiile cadastrale. Să rămână valabilă vechiul formular de adeverință, cel utilizat de primării pentru Campania 2017.

Eliminarea din Anexa 1 propusă ( respectiv - adeverința) a coloanelor 1 ( denumirea parcelei) și coloanei 3 (Număr cadastral sau topografic conform înregistrării sistematice prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară instituit potrivit dispoziţiilor art. 9 alin. (23) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare) .
Acceptându-se că, conținutul Anexei 1 din Ordinul 619/2015 ( adeverința) să aibă acelasș conținut ca în anul 2017.

Motivație: într- o parcelă sau tarla sunt chiar zeci sau sute de numere cadastrale, ceea ce ar duce la imposibilitatea eliberării adeverințelor, arată LAPAR, într-un comunicat.

Alte propuneri pentru modificarea criteriilor de eligibilitate a subvențiilor APIA, făcute de LAPAR, sunt:

Eliminarea sintagmei “utilizarea legală a terenurilor ” atât din OUG 3/2015 cât și din Ordinul 619/2015. Astfel că, pe tot conținutul OUG 3/2015 cat si in Ordinul 619/2015, s-a acceptat scoaterea termenului “ legal”.

În OUG 3/2015 (Ordonanța subvențiilor care conține toate schemele de plată din agricultură n.r.)

Art 20 (2) Zonele de interes ecologic prevăzute la alin. (1) sunt situate pe terenul arabil al exploataţiei, cu excepţia celor prevăzute la alin. (1) lit. d), e) și h). Zonele de interes ecologic prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) pot fi adiacente terenului arabil al exploataţiei declarat de fermier.“
Concluzia a fost: necesitatea reformularii de catre departamentul tehnic al MADR, astfel încât să se poata implementa prin gestionarea comună a fermierilor.

S-a hotărât:
 - OUG 3/2015 , Ordinul 619 /2015 dar si Anexa 7 de la Ordin ( Lista zonelor de interes ecologic și echivalența acestora în ha) să fie corelate în definirea exactă a zonelor de interes ecologic;
 - trebuie declarate zonele de interes ecologic de către toți fermierii;
 - la zonele care sunt adiacente parcelei folosite nu trebuie făcută dovada folosirii lor, deoarece sunt adiacente parcelei; fermierul trebuie să facă dovada folosirii terenului pe care îl declară nu a zonelor de interes ecologic
În Ordinul 619/2015, la art 2, alin 11.k :
 11.k) «culturi secundare» înseamnă amestecurile de specii de culturi înfiinţate pentru respectarea cerinţelor privind zonele cu strat vegetal, care se înfiinţează după recoltarea culturii principale declarate în anul de cerere curent, în scopul asigurării acoperirii terenului arabil pe perioada iernii.

În urma discuțiilor avute a reieșit necesitatea reformulării astfel :

11.k) «culturi secundare» înseamnă amestecurile de specii de culturi înfiinţate pentru respectarea cerinţelor privind zonele cu strat vegetal, care se înfiinţează după recoltarea culturii principale declarate în anul de cerere curent, în scopul asigurării acoperirii terenului arabil pe o perioada de 8 săptămâni.

De asemenea, pe tot conținutul Ordinului 619/2015, a rămas sintagma “ stratul vegetal de la culturile secundare, trebuie să acopere terenul până la 1 martie și cu derogare până la 15 aprilie “, or la alta poziție este stabilit că “ stratul vegetal trebuie să acopere terenul 8 săptămâni”- problema fiind: de când curge termenul de 8 săptămâni. S-a stabilit ca termenul de 8 săptămâni să curgă de la data la care fermierul notifică APIA că a înființat cultura secundară, iar din acel moment să curgă perioada de 8 săptămâni.

Pentru a realiza practicile agricole benefice pentru climă și mediu, respectiv, diversificarea și 5% zone de interes ecologic, acestea pot fi realizate din elementele ZIE sau strat vegetal care să acopere terenul timp de 8 săptămâni.
Corelarea Anexei 11 din proiectul de Ordin 619/2015 ( Lista categoriilor/culturilor care se iau în calcul pentru excepțiile de la aplicarea practicilor agricole benefice pentru climă și mediu) cu OUG 3/2015 și Ordinul 619 /2015 .

Membrii LAPAR, care au participat la ședință, au propus schimbarea “Ghidului pentru solicitanții de plăți directe și ajutoare naționale tranzitorii” întrucât colegii de la APIA din țară lucrează dupa Ghidul din anul 2015, iar Ordinul 619/2015 cât și OUG 3/2015 au suferit schimbări semnificative.

Vizualizat: 5245 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii