Din cauza secetei, fermierii au pagube de peste 10 milioane de lei, iar sistemul de irigaţii este nefuncţional.
În judeţul Vaslui, situaţia din agricultură seamănă cu… poezia “Moartea căprioarei”: “seceta a ucis orice boare de vânt, soarele s-a topit şi a curs pe pământ!” Lucrările agricole de toamnă sunt, cel puţin, deocamdată, compromise. Terenurile au rămas nearate, iar campania de însămânţări la culturile păioase bate pasul pe loc. Până la această dată, fermierii vasluieni au suferit pagube de peste 10 milioane lei (100 de miliarde de lei vechi).
Dar mai grav este că, în condiţiile unei lipse acute a rezervei de apă din sol, sistemul de irigaţii este nefuncţional. Din cele peste 17.000 de hectare contractate pentru a primi apă în acest an, au fost udate numai 390 de hectare.
“Stăm foarte prost în ceea ce priveşte sistemul de irigaţii. În următoarele zile va avea loc o sedintă de urgentă a Consiliului de Coordonare în Domeniul Agriculturii, la care vor participa fermieri, reprezentanţi ai Apelor Române şi ai ANIF”, a declarat Mihai Ardelean, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vaslui.
Din cauza secetei pedologice severe din ultimele săptămâni, până la această dată nu a fost semănat niciun hectar. Mai mult, arăturile au fost oprite de ceva vreme, iar pregătirea terenului pentru însămânţări a întârziat extrem de mult.
Potrivit datelor DADR, dintr-un program total de 90.492 hectare, în această toamnă, s-au arat numai 47.559 hectare. La rapiţa de toamnă, dintr-o prognoza de 22.425 hectare, s-au semănat numai 10.456 hectare. De altfel, din cauza lipsei de umiditate din sol, există riscul ca plantele semănate să nu răsară, iar cultura să fie întoarsă.