Joi 5 februarie 2015, Compania Monsanto, în partenerial cu Timac Agro, a susţinut, la Galaţi, un simpozion în faţa a peste 200 de fermieri, în care a fost prezentată oferta produselor oferite cultivatorilor gălăţeni pentru campania agricolă de primăvară de către cei doi jucători de pe piaţa de agrobusiness din România.
DKC 3939 şi DKC 4943 – hibrizii noi din portofoliul Monsanto
Cele două noutăţi de la Monsanto în aceste an agricol sunt două varietăţi de porumb. Prima este DKC 3939, un hibrid timpuriu, cu vigoare bună la răsărire ce oferă producţii foarte mari pentru grupa sa de maturitate. De asemenea, suportă foarte bine densităţile mari, dispune de o polenizarea foarte bună a ştiuletelui, iar boabele sunt de dimensiuni mari şi de o calitate apreciabilă. Între avantajele principale notăm: este înalt productiv, are o viteză bună de pierderea apei din bob şi dispune de un pachet agronomic foarte bun, respectiv rădăcină, tulpină.
A doua noutate este DKC 4943 – un hibrid de porumb semi-timpuriu, cu toleranţă foarte bună la arşiţă şi secetă care pierde iute apa din bob la maturitatea de recoltare. Acest produs se pretează a fi cultivat la mari densităţi pe hectar şi are o înflorire timpurie pentru grupa sa de maturitate, cee ce îl poziţionează în aproape toate zonele de cultură a porumbului pentru boabe. Hibridul DKC 4943 răspunde foarte bine la tehnologiile intensive de cultură, reacţionând excelent la un aport ridicat de îngrăşăminte.
Alături de aceste noutăţi a fost prezentată oferta de genetică Dekalb HD, cu hibrizi care au realizat rezultate pozitive în condiţii de stres termic şi hidric (DKC 4590; DKC 5276, DKC 5222, DKC 4608, DKC 4014, DKC 4025 şi DKC 3811).
De asemenea, în timpul simpozionului, o atenţie deosebită a fost acordată gamei Max Tech care cuprinde produşii: DK C4490, DKC 4717, DKC 3623, DKC 5632, DKC 4795, DKC 5190 şi DKC 5007. Aceşti hibrizi se califică prin potenţialul maxim de producţie, suportă desimi ridicate, valorifică eficient resursele de hrană şi apă.
În portofoliul comercial al Companiei Monsanto se poziţionează şi cei patru hibrizi de porumb din gama Clasic (DKC 5170, DKC 4964, DKC 3511 şi DKC 4685), alături de porumbul pentru siloz DKC 5707 şi DKC 6031.
De asemenea, Monsanto are şi portofoliul hibrizilor de porumb YiedlGard, modificaţi genetic, obţinuţi prin introducerea unei gene specifice bacteriei Bacillus thuringiensis care se găseşte în sol în mod natural.
Produse adecvate tipului de sol şi cerinţelor plantelor
„La acest simpozion, am prezentat noutăţile Timac în ceea ce priveşte fertilizarea culturilor agricole. Compania noastră a venit cu o nouă gamă de produse pe bază de fosfor care este imediat disponibil în sol prin punţile de calciu pe care le conţine. Pentru fermierii gălăţeni, Timac oferă produse speciale atât pentru soluri acide, cât şi pentru soluri alcaline. Din cercetările Institutului de Pedologie şi Agrochimie a reieşit că, în judeţul Galaţi, undeva în jur de 70 la sută din fosfor este foarte slab disponibil, iar solurile sunt cam la jumătate acide şi alcaline. Or, produsele Timac vin să rezolve problemele atât ale unui sol acid cât şi problemele unui sol alcalin. Venim în sprijinul cultivatorilor cu produse adecvate tipului de sol şi cerinţelor plantelor de cultură”, ne-a declarat Nicoleta Banu, reprezentantul Timac Agro.
Pe lângă acestea, Compania Timac Agro are în portofoliu produse chimice pe bază de azot durabil cu eliberare treptată şi un îngrăşământ de azot imediat disponibil în funcţie de necesarul plantei şi de stadiul de vegetaţie a culturilor.
Astfel, în oferta pe anul 2015 există gama Fertiactyl, ce cuprinde biostimulatori radiculari cu extract de alge; o soluţie de îngrăşământ brevetată care optimizează potenţialul de producţie al plantei; Corona cu trei varietăţi pe bază de bor, de potasiu şi azot. De asemenea, sunt Eurofertil, Duofertil Top, Eurocereal (îngrăşământ NPK solid), - game patentate în biostimularea dezvoltării radiculare a plantei, Physiostart, biostimulator microgranulat, Sulfammo/Rhizovit, îngrăşământ granulat cu azot, dar şi Fertileader, un biostimulator foliar.