Adama
AGRICOVER

JURNAL DE FERMĂ: Întreţinerea culturilor, în desfăşurare

Publicat: 01 mai 2018 - 22:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultima lună a primăverii, producătorii agricoli sunt prezenţi în câmp şi coordonează lucrările de întreţinere a culturilor. Nu este timp de amânat, fiecare zi trebuie folosită la maximum.

În ferma lui Constantin Manta din comuna Tichileşti, judeţul Brăila, 1 mai, Ziua Internaţională a Muncii a fost sărbătorită... prin muncă. “Aplicăm cel de-al doilea tratament cu un fungicid combinat cu un îngrăşământ foliar la cerealele păioase. Avem semănate 60 de hectare cu orz şi 140 cu grâu de toamnă. Lucrarea am început-o de ieri şi după cum se mişcă în lan mecanizatorul Radu Condruţ, până la căderea serii vom termina. De mâine avem programat să ne mutăm la erbicidarea florii-soarelui, ce ocupă 170 hectare. Sunt mulţumit de cum arată cultura, este uniform răsărită corespunzător fenofazei; am început semănatul pe 12 aprilie şi l-am terminat pe 22”, a precizat inginerul Constantin Manta.      

În zonă s-a instalat seceta
Agricultorul lucrează o suprafaţă de 800 de hectare, din care jumătate este amenajată la irigat. “La noi în zonă este o secetă cumplită, stratul superficial al solului în profil de până la 15 cm nu are apă, de aceea trebuie neaparat ploaie. Pe terenurile cu posibilităţi de udare am ales să pun floarea-soarelui şi porumb. Culturile nu se pot iriga acum, fac mai mult rău decât bine plantelor, dacă pun în funcţiune echipamentele de irigare”, a susţinut fermierul.
Constantin Manta stă mai mult cu ochii pe prognozele meteo şi dacă se anunţă ploaie va trece la fertilizarea a doua la grâu. “Am pregătit utilajele, am stoc suficient de azotat de amoniu, dar aştept precipitaţiile, nu vreau să cheltuiesc banii de pomană”, a explicat fermierul brăilean.

Constantin Manta fermier Braila_b

Mazărea - cultura seminceră care i-a adus profit inginerului Constantin Manta


Prima coasă la lucernă e în toi
În ferma de la Tichileşti se desfăşoară din plin prima coasă mecanică pe lucerniera de 80 hectare. Majoritatea suprafeţei este lot semincer. Pe utilaj s-a urcat Ghiţă Condruţ. Coasa a doua va fi făcută sămânţă.
Producătorul agricol brăilean are o cultură la care ţine mult şi care i-a oferit în ultimii ani destule satisfacţii. Este mazărea. Cu un an în urmă a obţinut o medie de 5.100 kg boabe la hectar. Şi în acest sezon de producţie a semănat 50 de hectare lot semincer. Cultura este bine răsărită şi când va ajunge la stadiul de dezvoltare vegetativă corespunzător, va fi erbicidată. Îngrijorător este că încă de pe acum plantele au început să sufere din lipsa apei. Dacă se va menţine situaţia existentă, fermierul nu ştie dacă o să producă 3 tone de mazăre la hectar.

Un an agricol dificil
„Anul agricol e foarte greu, cel puţin până acuma, în sensul că nu am putut să intrăm în lucru la semănăturile din prima urgenţă. Am înfiinţat culturile foarte târziu, după care s-a instalat seceta. Acum sunt aproape 30 de grade C în aerul atmosferic, iar în sol, vă daţi seama, bate spre 50...  Fermierul care a avut grijă să pregătească cât mai bine patul germinativ prin două treceri cu utilajele, în ideea că o să vină precipitaţiile, a făcut să se piardă apa din sol, ceea ce va afecta dezvoltarea vegetativă a plantelor”, a explicat Constantin Manta.     

„Singura noastră treabă: menţinerea apei în sol!
„Prognoza meteo arată că în următoarele două săptămâni în zona noastră nu va ploua. Deci, nu avem nicio speranţă că vor veni precipitaţiile. Singura noastră treabă este să ţinem apa în sol cât vom putea. Cum? Să avem grijă să menţinem cultura curată, ca buruiana să nu consume din rezervele de apă şi de hrană; aplicând îngrăşăminte foliare ca plantele să preia prin aparatul foliar nutrienţii şi apa şi prin realizarea unei praşile mecanice superficiale la culturile prăşitoare”, ne-a declarat inginerul Constantin Manta.

Vizualizat: 3817 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APA, EXTREMĂ URGENŢĂ! Cine poate să irige acum, va câştiga!

APA, EXTREMĂ URGENŢĂ! Cine poate să irige acum, va câştiga!

Seceta care a început să se instaleze la sfârşitul lunii aprilie, a obligat fermierii brăileni să pregătească echipamentele de irigare şi să aprovizioneze cu apă semănăturile de toamnă şi terenurile care urmează a fi însămânţate cu culturile de primăvară.

DESPĂGUBIRI pentru SECETĂ! LISTA LOCALITĂȚILOR!

DESPĂGUBIRI pentru SECETĂ! LISTA LOCALITĂȚILOR!

ANUNȚ GUVERN! Guvernul a decis, în şedinţa de astăzi, printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 10,222 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Botoșani afectate de secetă, în anul 2016.

LOVITURI GRELE pentru FERMIERI! SECETA şi FURTUNILE VIOLENTE au ÎNGENUNCHEAT AGRICULTURA!

LOVITURI GRELE pentru FERMIERI! SECETA şi FURTUNILE VIOLENTE au ÎNGENUNCHEAT AGRICULTURA!

DEZASTRU DUPĂ DEZASTRU! După mai bine de două luni de secetă şi arşiţă, timp în care fermierii au aşteptat ploaia ca pe o gură de oxigen, iată că natura răspunde chemărilor lor cu… furtuni violente. Zeci de localităţi au fost afectate de viituri, grindină şi descărcări electrice, iar culturile agricole au fost pur şi simplu măturate de rafale.

Anunțul METEOROLOGILOR: SECETĂ până în OCTOMBRIE!

Anunțul METEOROLOGILOR: SECETĂ până în OCTOMBRIE!

TEMEPERATURI RIDICATE ȘI PRECIPITAȚII PUȚINE. În lunile august, septembrie şi octombrie, temperaturile vor fi peste normele climatologice ale perioadei, în special în sudul, sud-estul şi vestul ţării, în timp ce precipitaţiile vor fi deficitare, însă se vor apropia de valorile normale în cursul lunii octombrie, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul august - octombrie 2017.

SECETA ameninţă CALITATEA! Ce se întâmplă cu PREŢUL GRÂULUI?

SECETA ameninţă CALITATEA! Ce se întâmplă cu PREŢUL GRÂULUI?

CANTITATE FĂRĂ CALITATE. Seceta din mai multe părţi ale lumii diminuează recoltele de grâu de calitate, ceea ce va duce preţurile la cele mai ridicate valori din ultimii ani.

Oţetul poate creşte toleranţa la secetă a culturilor

Oţetul poate creşte toleranţa la secetă a culturilor

Cercetătorii de la Centrul RIKEN pentru Ştiinţele Resurselor Durabile din Yokohama (Japonia) au descoperit o nouă modalitate de creştere a toleranţei la secetă pentru o gamă largă de plante.

GRÂU: SECETA din Marile Câmpii determină o CREŞTERE a PREŢURILOR!

GRÂU: SECETA din Marile Câmpii determină o CREŞTERE a PREŢURILOR!

Ministerul american al agriculturii, USDA, şi-a redus prognoza cu privire la suprafaţa cultivată cu grâu. Seceta din Marile Câmpii ale Americii reprezintă un factor de stres.

UE 2017: RECOLTA de GRÂU, redusă de SECETĂ şi ARŞITĂ!

UE 2017: RECOLTA de GRÂU, redusă de SECETĂ şi ARŞITĂ!

MAI PUŢIN GRÂU ÎN UE! Casa de analiză Tallage şi-a redus prognoza cu privire la recolta de cereale a UE 2017/18 în cea de-a patra lună consecutivă. Analiştii anunţă în raportul lor „Strategie Grains” o recoltă de 298,5 milioane de tone (mai: 301,6 milioane de tone). 

SECETA SCUMPEŞTE CARTOFII EUROPENI!

SECETA SCUMPEŞTE CARTOFII EUROPENI!

În Olanda, Belgia şi Franţa, lipsa precipitaţiilor se resimte pe piaţa cartofului. Întrucât noua recoltă destinată procesării nu s-a realizat, la bursa europeană la termen de la Leipzig (EEX) preţurile cartofului în tranzacţiile cu contractele futures sunt în creştere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii