În această toamnă, guvernul a decis să transforme Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) în Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care va avea aproximativ aceleaşi atribuţii, dar numărul angajaţilor va fi redus de la 5.000 la 1.500.
Potrivit ultimelor reglementări, noua agenţie va renunţa la lucrările de apărare împotriva inundaţiilor de pe Dunăre şi râurile interioare, împreună cu instalaţiile şi terenurile aferente, care vor fi transmise către Administraţia Naţională „Apele Române“ (ANAR).
O nouă taxă – taxa IF
În ultima perioadă, reprezentanţii irigatorilor participă la convorbiri cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru definitivarea unor norme, potrivit cărora federaţiile irigatorilor trebuia să preia marea parte a sistemelor de irigaţii.
Acţiunea a fost însă întreruptă, spune Mihaela Niculeţ, preşedintele Ligii Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (LOUAI) Dolj. „Repararea şi întreţinerea acestor instalaţii sunt costisitoare, iar federaţiile utilizatorilor de apă nu au fondurile necesare. Utilizatorii de apă au deja probleme cu costul apei, care este scumpă din cauza energiei. Sistemul este energofag. În fiecare toamnă, ni se promite că vom primi energie mai ieftină, însă nu se întâmplă nimic”, spune aceasta, citată de gazetadesud.ro.
Una dintre principalele noutăţi ale legislaţiei în domeniu este introducerea unei taxe de îmbunătăţiri funciare (IF), care va fi plătită de „beneficiarii terenurilor deţinute în baza unui titlu valabil de proprietate ori de folosinţă în amenajările de îmbunătăţiri funciare sau în afara acestora, care beneficiază direct sau indirect de lucrările de îmbunătăţiri funciare”.
Taxa IF va fi plătită de toţi cei care beneficiază „direct sau indirect” de lucrările de îmbunătăţiri funciare.
Federaţiile utilizatorilor de apă au propus ministerului ca această taxă să fie evidenţiată şi achitată separat faţă de costul irigaţiilor, pentru a vedea „pe ce se cheltuiesc banii”.
sursa: gazetadesud.ro