Legea nr. 138/2004 a îmbunătățirilor funciare se schimbă. Iată ce modificări importante au fost făcute!
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub condiţia asumării de către Guvern, prin hotărâre, a Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii, va primi în perioada 2016-2020 suma de 1,015 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii.
Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.79/2013 privind modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004, pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare.
Modificările aduse Legii nr. 138/2004 a îmbunătățirilor funciare
Acest proiect de lege a abrogat încă de la început art. 27 alin. (1), (11), (4), (41), (5), art. 28 alin. (11), (3) și art. 291 și 292, texte care au fost deja modificate sau abrogate prin Legea nr. 269/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2015 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare.
O altă modificare o regăsim în cadrul art. 63 alin. (2), unde se precizează faptul că tariful de livrare a apei pentru irigații nu cuprinde costurile de întreținere și reparații, care se acoperă din bugetul propriu al Agenției. În prezent acest tarif se acoperă din abonamentul pentru irigaţii şi/sau din fonduri ale Agenţiei.
De asemenea si art. 66 se modifică. În alineatul (1), se va specifica faptul că Agenţia va suporta din bugetul propriu costurile aferente exploatării, întreţinerii şi reparării amenajărilor de îmbunătăţiri funciare.
Până la aplicarea abonamentului de irigaţii şi desecare, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare percepe tarife pentru desecare, la solicitarea beneficiarilor.
Prin hotărâre a Guvernului se stabileşte termenul de punere în aplicare a abonamentului de irigaţii şi desecare prevăzut la alin. (2).
Modificări aduse O.U.G nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri
Se modifică lit. l) din cadrul art. 4 a acestei ordonanțe de urgență, unde Agenția pune în funcţiune staţiile de desecare din zona ce urmează a fi afectată pentru prevenirea inundării localităţilor, terenurilor agricole, a infrastructurii de îmbunătăţiri funciare, precum şi pentru prevenirea accidentelor la construcţiile hidrotehnice.
O altă modificare o regăsim în art. 4 alin. (11), unde este introdus și Ministerul Finanțelor Publice ca făcând parte din comisia care va stabili costurile maxime generate de aceste activitățile prezentate mai sus ( art.4 lit. l).
Aceste costuri maxime precum și sursa de finanțare se vor aproba prin ordin comun al ministrului agriculturii, ministrului afacerilor interne și ministrului finanțelor publice.
La art. 5 se introduce lit. ț) care precizeză că, în calitate de lider de asociere, Agenţia poate reprezenta organizaţiile şi federaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii, membre ale Ligii utilizatorilor de apă, la procedura de achiziţie publică a energiei electrice necesară, tranzacţionată pe piaţa liberă.
La sfârșitul O.U.G. nr. 79/2013 care modifică Legea 138/2004 și O.U.G. 82/2011 se introduce Art. V. care are următorul cuprins: – Alineatul (1) al art. III din Legea nr. 269/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2015 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
«Art. III. – (1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub condiţia asumării de către Guvern, prin hotărâre, a Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii, va primi în perioada 2016-2020 suma de 1,015 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii, după cum urmează: în anul 2016, 145 milioane euro, urmând ca în următorii 4 ani fondurile alocate să crească anual cu circa 17%, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiţii multianual.