Senatorul de Bacău Marcel Bujor (UNPR) îi solicită ministrului Daniel Constantin un răspuns scris privind acţiunile pe care le va demara MADR pentru a susţine dezvoltarea şi consolidarea infrastructurii sistemului de irigaţii şi măsurile de sprijin pentru fermierii afectaţi de secetă în 2015, în condiţiile în care seceta loveşte deja culturile agricole, iar infrastructura de irigaţii deserveşte suprafeţe foarte mici faţă de necesar.
Doar 200 ha din 23.000 ha mai beneficiază de irigaţii în jud. Bacău
„Judeţul Bacău este afectat de o secetă accentuată şi fermierii băcăuani se tem că seceta puternică le va compromite producţia şi că aceasta va fi doar jumătate din cea sperată. Din discuţiile purtate cu fermierii băcăuani, culturile de grâu şi de porumb sunt cele mai afectate de lipsa precipitaţiilor, plantele nu au crescut suficient şi se estimează că nu se va obţine nici măcar jumătate din producţia de anul trecut. În judeţul Bacău, din 23.000 de hectare irigate, în prezent mai beneficiază aproximativ 200 de hectare”, afirmă senatorul Marcel Bujor, în interpelarea aresată ministrului Daniel Constantin.
Botoşani: Doar două instalaţii de irigaţii de mici dimensiuni sunt funcţionale în judeţ
În jud. Botoşani, grav afectat deja de secetă, doar două instalaţii de irigaţii sunt funcţionale, în condiţiile în care suprafaţa agricolă a judeţului este de 392.761 ha, potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură a judeţului.
Potrivit directorului instituţiei, Cristian Delibaşi, citat de Agerpres, unul dintre sistemele de irigaţii funcţionează într-o exploataţie vegetală din comuna Conceşti, iar cel de-al doilea în ferma pomicolă de la Curteşti.
Oficialii din agricultură susţin că pe lângă cei doi fermieri care folosesc sistemele subterane de irigaţii, există şi proprietari de exploataţii agricole care utilizează pe suprafeţe mici motopompe, cu care trag apa din propriile lacuri de acumulare.
Datele Direcţiei pentru Agricultură Botoşani, citate de Agerpres, arată că mai mult de jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului, 226.805 ha, este exploatată de producătorii agricoli individuali, iar diferenţa până la 392.761 ha de societăţi agricole.