Direcţia Silvică Harghita preconizează că, în această vară, se vor recolta între 100 şi 200 de tone de fructe de pădure, producţia fiind mai bună decât anul trecut.
Se estimează recoltarea a peste 100 de tone de zmeură şi aproximativ 20 de tone de afine. Întreaga cantitate va ajunge la partenerii tradiţionali din Germania, ţară care foloseşte afinele şi zmeura din România în industria alimentară sau farmaceutică, conform spuselor lui Miklos Istvan, responsabilul cu producţia din cadrul DS Harghita. „Avem o producţie mai bună decât anul trecut, care a fost un an catastrofal. Preconizăm să recoltăm între 100 şi 200 de tone, în funcţie şi de condiţiile meteo. (...) Fructele de pădure ajung în Germania, la partenerii noştri tradiţionali, de peste zece ani”, a spus Miklos Istvan.
Afinele şi zmeura sunt exportate în Germania
Fructele de pădure sunt recoltate în mod neorganizat, de culegător, care, în cursul serii, le predă la centrele de achiziţie organizate de Direcţia Silvică la fiecare ocol silvic în parte. De la punctele de achiziţie, fructele sunt transportate la Centrul de Producţie de la Gheorgheni, unde sunt sortate, apoi se refrigerează sau se congelează, în funcţie de comanda beneficiarului şi, ulterior, sunt transportate în Germania. Pentru fiecare kilogram de afine, Direcţia Silvică le plăteşte culegătorilor 8 lei, iar pentru zmeură aceştia primesc 4 lei pe kilogram.
Potrivit lui Miklos Istvan, afinele şi zmeura din pădurile harghitene sunt procesate industrial pentru obţinerea de arome şi adaosuri naturale cu care se îmbunătăţesc produsele fabricate în Germania.
Specialiştii susţin că fructele de pădure harghitene sunt foarte căutate pe pieţele occidentale întrucât sunt naturale şi ecologice şi conţin mai multe substanţe active decât cele cultivate pe plantaţii artificiale.
De asemenea, Direcţia Silvică a cesionat către mai multe firme italiene dreptul de recoltare pentru câteva tone de ciuperci, în special hribi şi gălbiori.
În cursul toamnei, dacă producţia va fi una bună, vor ajunge în Germania şi câteva tone de măceşe, care vor fi folosite tot în industria farmaceutică.
sursa: Agerpres