VERDICTUL L-A DAT PREȚUL MIC AL CEREALELOR! Cea mai mare exploatație agricolă din România, Insula Mare a Brăilei a avut un an dificil din pricina prețului extrem de scăzut la cereale. Agricost SRL, societatea care exploatează aici peste 50.000 ha, unul dintre cei mai mari exportatori de cererale, și-a restrâns serios suprafețele cultivate cu cereale și s-a orientat spre soia.
Din punct de vedere economic, anul 2016 a fost unul dificil pentru mine. Fiind un mare exportator de cereale, prețul a scăzut atât de mult, încât deja am redus însemnate suprafețe și m-am orientat către alte culturi. Am trecut pe porumb mai mult, pe soia, pe floarea soarelui.
Sunt doi ani la rând când volatilitatea prețurilor a fost incredibilă. De regulă, după o cădere urmează o revenire, o urcare a prețurilor. Nu s-a întâmplat! Dimpotrivă au mai coborât prețurile. Sigur, rezerva mondială de cereale este încă mare. Cei care dau tonul sunt cei din America, ei dau ora exactă, spune Lucian Buzdugan, președintele Consiliului de Administrație Agricost, Insula Mare a Brăilei.
Cu toate că a reușit să vândă cerealele la prețuri mult mai bune decât alți fermieri români, decizia de orientare spre culturi care se aducă un mai mare profit este deja luată.
Eu vând mereu la un preț mai bun decât alții pentru că vând cantități mari de cereale. De exemplu, la grâu vând 100.000 de tone. Cel care cumpără de la mine știe că are calitate, că i-l pun în navă, că-l are la timp în port. Sunt foarte multe avantaje atunci când cumperi volume mari pentru că, din Constanța, grâul pleacă în vapoare mari, de 50.000 de tone, nu în vapoare mici, mai spune Lucian Buzdugan.
ÎN DOI ANI VA FI IRIGATĂ ÎNTREAGA INSULĂ MARE A BRĂILEI!
Președintele CA Agricost spune că va crește suprafața cultivată cu soia de la 8.000 ha la 10.000 ha. Pun și cultură dublă, pe 1.000 – 2.000 ha, cultură succesivă, unde obținem producții foarte bune. Soia rămâne cultura nobilă, cultura de bază pentru România. Nicio țară din Uniunea Europeană nu are condițiile României de a cultiva. Sigur, nu se poate fără irigații. Apropo de irigații, mai am 10.000 ha pe care în doi ani le termin și am irigat întreaga Insulă Mare a Brăilei, explică Buzdugan.