China se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte asigurarea securităţii alimentare, în ciuda producţiilor de cereale în creştere.
Industrializarea şi urbanizarea rapidă au îmbunătăţit standardele de viaţă ale oamenilor, însă a crescut şi consumul de produse alimentare, punând presiuni asupra producţiei de cereale. Numai că nevoile populaţiei depăşesc cu mult capacitatea internă de producţie.
La nivel global, producţia de cereale a crescut cu o rată anuală de 1,16 la sută în ultimii 25 de ani, comparativ cu 1,46 la sută cât a fost factorul de creştere a populaţiei. În 2011, producţia de cereale a Chinei a înregistrat o creştere de 4,5 la sută faţă de anul precedent şi a atins nivelul record de 571,21 milioane tone, marcând astfel opt ani consecutivi de creştere.
Deşi suprafeţele agricole au rămas aproape neschimbare, China şi-a crescut de patru ori producţia de cereale din 1949 până în prezent.
Autorităţile de la Beijing se mai confruntă însă cu o mare problemă: deficitul de apă din sol. China este pusă în situaţia de a suprima producţia agricolă, deoarece câmpiile din nordul ţării nu mai pot fi irigate. În ultimii zece ani, deficitul de apă anual în această parte a ţării a fost de 4 miliarde metri cubi.