Culturile de toamnă se află în perioada propice înfiinţării, luna septembrie fiind luna cea mai potrivită pentru semănatul rapiţei. Această lucrare nu a fost însă posibilă, din cauza secetei acute, din majoritatea judeţelor ţării. Lipsa precipitaţiilor îngreunează efectuarea lucrărilor de toamnă, dar aduce şi costuri de producţie mai ridicate.
Sălaj: "Seceta poate produse pagube serioase agricultorilor"
Seceta prelungită din ultima perioadă împiedică plantarea grâului de toamnă în Sălaj, potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, Ioan Bujiţă, lipsa ploilor în continuare putând produce pagube serioase agricultorilor din judeţ.
Grâul mai are şanse, chiar dacă se va întârzia semănatul.
„Probleme pot să apară, dacă nu plouă, pentru că nu se poate intra la însămânţările de toamnă. Deja, situaţia începe să ne preseze. Am sperat că la sfârşitul săptămânii, conform prognozei, va ploua, dar nu s-a întâmplat aşa. Deja sunt probleme pentru că nu se poate lucra pământul. Se ară, însă puţin, după ce se recoltează porumbul. Pe tarlalele unde a fost porumb şi se însămânţează grâu se mai poate face ceva pentru că lanurile de porumb au mai păstrat umiditate. Însă, dacă nu plouă în decurs de câteva zile, e o problemă. Imediat suntem la 1 octombrie şi noi nu am însămânţat aproape de loc, 200-300 de hectare de grâu. De obicei, până la data asta, era aproape gata de însămânţat”, a declarat, pentru Agerpres, Ioan Bujiţă.
Acesta a adăugat că, totuşi, ar mai fi timp pentru însămânţări până în jurul datei de 20 octombrie, însă, dacă până la venirea iernii grâul nu germinează, „l-ai însămânţat degeaba”.
În acest an agricol, în Sălaj au fost cultivate 5.075 de hectare de grâu, producţia obţinută fiind de 13.702 tone (2.699 kg/ha).
Botoşani: Mai puţin de 10% din terenurile agricole din judeţ sunt însământaţe
În judeţul Botoşani, din cauza secetei, pământul nu poate fi lucrat mai deloc. De însămânţări nici nu poate fi vorba. În jur de 3000 de hectare de teren agricol, din cele 38.000 înregistrate în tot judeţul, au fost arate şi însămânţate până la această oră.
Secară şi rapiţă s-a semănat în zona Prutului şi cam atât. Niciun bob de grâu sau alte cereale nu s-a aruncat pe pământ. „Nu se poate intra pe ogoare. Pământul este uscat. Rupi plugurile de uscat ce este. Nimeni nu se încumetă să strice seminţele şi să muncească degeaba pe timp de secetă”, a spus Florin Marţolea, şef Direcţia Agricolă Botoşani.
Cu toate că, timp ar mai fi pentru campania agricolă, este nevoie ca vremea să ţină cu fermierii. „Trebuie să plouă măcar cu 40 de litri pe metru pătrat vreo trei, patru zile continuu ca să poată începe campania de toamnă”, a mai spus Florin Marţolea.