SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Bazinele de acumulare ale fostelor ferme de porci din Periş, judeţul Ilfov, ard mocnit, din dimineaţa zilei de 8 aprilie, din cauza unui incendiu de vegetaţie pe o suprafaţă de trei hectare, degajând un fum înecăcios şi urât mirositor.
Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, miercuri dimineaţă, pe pagina sa de Facebook. Ca urmare a unui incendiu pe o suprafaţă semnificativă de 30.000 mp, de vegetaţie în zona Periş, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate, a scris Alexe.
Vreau să vă spun din capul locului că nu miroase a cauciuc ars sau a plastic în această dimineaţă. Avem un incendiu de vegetaţie şi aş vrea să vă spun că, în urma unei incendieri a unei suprafeţe semnificative de vegetaţie în zona Periş, din judeţul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostelor ferme de porci. Arderea acestor resturi generează mirosul specific şi fumul înecăcios resimţit de locuitorii din vecinătate şi, evident, de noi cei din Bucureşti, ca şi urmare a vitezei vântului. Aş vrea să menţionez că echipele Gărzii de Mediu şi APM-ul (Agenţia pentru Protecţia Mediului, n.r.) sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situaţia şi a evalua impactul incendiului de vegetaţie, cel mai puternic resimţindu-se în Corbeanca, Buftea, Otopeni. Totodată, în această dimineaţă am avut discuţii cu cei de la ISU care sunt pe teren şi, evident, în datoria cărora este stingerea acestui incendiu, a spus Alexe, la Digi 24.
Există un raport privind starea de sănătate a populaţiei realizat de către Primăria Municipiului Bucureşti, unde cei de la Institut (Institutul de Sănătate Publică, n.r.) au fost foarte clari că avem o incidenţă certă asupra bolilor cardiovasculare în zonele în care avem valori ridicate ale poluării aerului. De aceea, noi în această perioadă, pe acest subiect, am făcut un apel în această dimineaţă către toţi cetăţenii să nu mai dea foc vegetaţiei, pentru că astfel de incendii pot scăpa de sub control. Au fost cazuri în care au ajuns în pădure, în rezervaţii naturale sau, cum este acest caz, au intrat în bataluri şi ard dejecţii care emană acest miros deloc plăcut pentru plămânii noştri, a subliniat Costel Alexe.
(sursa: Agerpres, foto: Facebook Costel Alexe)