Meteorologii prognozează că în sud-estul, sudul şi vestul ţării vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit şi în luna septembrie, în timp ce precipitaţiile vor fi deficitare în aproape toată ţara, exceptând centrul şi nordul ţării.
Caracteristici termice şi hidrice
Luna septembrie 2015 se va caracteriza printr-o vreme mai caldǎ decât în mod obişnuit în sud-estul, sudul şi vestul ţării, iar în restul zonelor agricole, regimul termic al aerului va fi apropiat de mediile climatologice.
Instabilitatea atmosfericǎ se va manifesta prin ploi locale sub formǎ de aversǎ, însoţite de descǎrcǎri electrice şi intensificǎri de scurtǎ duratǎ ale vântului. Cantitǎţile de apǎ prognozate vor fi deficitare în aproape toate regiunile, exceptând centrul şi nordul ţării, unde acestea pot fi apropiate de normal.
Aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate la sfârşitul lunii septembrie 2015 va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Local în nordul Transilvaniei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.
Caracteristici fenologice
Pe arealele agricole unde se menţin deficite de apă în sol, atât pregătirea patului germinativ în vederea efectuării lucrărilor de semănat, cât şi ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiţǎ şi orz) înfiinţate pe suprafeţe restrânse se vor desfăşura cu dificultate, în special din sudul, sud-estul şi vestul ţării. Totodată, regimul hidro-termic din aer şi sol va permite desfǎşurarea în general normalǎ a proceselor de maturare şi coacere la culturile de câmp şi pomi-viticole, îndeosebi pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului din zonele nordice şi centrale.
La floarea-soarelui se vor continua lucrǎrile de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar în jumǎtatea de sud a ţǎrii va fi posibilă finalizarea acestora.
Funcţie de data semǎnatului, hibrizii tardivi şi semitardivi de porumb vor parcurge maturitatea deplinǎ la nivelul întregului teritoriu agricol, iar la cei timpurii se vor efectua lucrările de recoltare.
Sfecla de zahǎr din principalele bazine de culturǎ îşi va continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahǎrului în rǎdǎcinǎ, iar local, va fi posibilǎ declanşarea maturitǎţii tehnologice.
Cultura de cartof se va afla în fazele de maturitate tehnologicǎ şi recoltare, la nivelul întregii ţǎri.
La pomii fructiferi se vor continua fazele de coacere a rodului şi lemnului, precum şi recoltarea fructelor la soiurile ajunse la maturitatea deplină.
În toate podgoriile, la viţa de vie vor predomina acumularea zaharurilor în boabe şi coacerea acestora, totodatǎ continuându-se lucrǎrile de recoltare, atât la strugurii de masǎ, cât şi la cei destinaţi vinificatiei.
Local, rapiţa înfiinţatǎ în epoca optimă va parcurge fazele incipiente de vegetaţie (germinare-rǎsǎrire), continuându-se lucrǎrile de semǎnat.
În zilele fǎrǎ precipitaţii, lucrǎrile agricole specifice (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregǎtirea patului germinativ, semǎnat, etc.) se vor putea desfǎşura în condiţii bune.
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
- Pregǎtirea patului germinativ şi însǎmânţarea speciilor de toamnǎ (rapiţǎ, orz şi grâu) în epoca optimǎ, îndeosebi pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului în stratul arabil;
- Efectuarea lucrǎrilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon.
(Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie)