La începutul acestui an, fermierii gălăţeni au contractat pentru irigat, cu Filiala Teritorială Moldova Sud a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), o suprafaţă de 35.210 hectare. Până la începutul lunii iulie, se aplicase prima udare pe mai puţin de o treime din suprafaţă încheiată prin contract: mai exact, pe 11.147 hectare.
În unele exploataţii agricole, s-a irigat şi a doua oară, însă cu mult sub nivelul contractat. Potrivit situaţiei existente la ANIF, la data de 1 iulie 2015, suprafaţă totală irigată a fost de 12.857 hectare.
Trebuie spus că, în judeţul Galaţi, se aplică udări mai ales în prima şi a doua treaptă de pompare, adică în Lunca Prutului şi la Vânători, unde costurile sunt simţitor mai reduse.
Pe terasă, însă lucrurile se complică. La cererile de fermierilor de a iriga culturile, Federaţia Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii „Câmpia Covurlui” a solicitat Filialei Teritoriale Moldova Sud a ANIF umplerea canalului magistral cu apă din Dunăre pe o lungime de 84 km. Astfel, potrivit lui Gelu Ifrim, preşedintele FOUAI „Câmpia Covurlui”, doar 12 fermieri - majoritatea cu exploataţiile amplasate la capătul sistemului de irigaţii - au plătit aproximativ trei milioane de lei numai pentru asigurarea apei pe canal. Aceştia udă lanurile cultivate cu porumb şi floarea-soarelui, dar la preţuri cu multe zerouri.
Cei mai mulţi dintre fermierii gălăţeni au renunţat să mai irige. Aceştia susţin că trebuie să suporte costuri exorbitante şi că nu dispun de echipamente de udare; pentru ei mai comod este să le cadă apa din cer!