După ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus, la Iaşi, că prefecţii nu au trimis documente despre secetă, vineri, 5 iunie 2015, prefectul de Iaşi Dan Cârlan a anunţat instituirea situaţiei de secetă şi adoptarea, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Iaşi, a unor măsuri pentru a combate efectele dăunătoare asupra culturilor agricole şi asupra sănătăţii animalelor.
„Ne confruntăm cu o stare de secetă pedologică deosebită, cu deficit major de apă în sol. (...)”, a spus prefectul de Iaşi, Dan Cârlan.
Acesta a precizat că Direcţia Agricolă Judeţeană Iaşi va trimite un material tututror primăriilor din judeţ ce cuprinde măsuri agrotehnice de urmat atât de către marii fermier, cât şi de către micii gospodari.
Fermierii afectaţi de secetă pot fi scutiţi de plata impozitului pe venitul agricol
Tot dinspre Direcţia Agricolă va fi transmis primăriilor din judeţul Iaşi „un material informativ privind procedurile prin care fermierii pot să depună, prin intermediul primăriilor, solicitarea de scutire pentru impozitul pe venitul agricol, scutire datorată stării de secetă pedologică pe care o înregistrăm la nivelul judeţului”, a adăugat Cârlan.
80-90% din vegetaţia fâneţelor este arsă de secetă: Liber la păşunat în păduri
„Vom trimite hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă către cele trei direcţii silvice - Iaşi, Vaslui Şi Suceava - care au în administrare fond forestier pe raza judeţului Iaşi, şi cărora le solicităm să întreprindă procedurile legale, la solicitarea primarilor, pentru a aproba păşunarea animalelor domestice în fondul forestier, conform Codului silvic şi în situaţiie în care acest lucru este posibil, întrucât, tot din cauza secetei, mare parte din fâneţe sunt deja cu materialul vegetal degradat până la 80% 90%”, a mai spus prefectul de Iaşi.
Apă potabilă distribuită gratuit pentru populaţie
De asemenea, acesta a mai precizat că CJSU Iaşi a dispus colaborarea dintre ISU Iaşi şi compania furnizoare de apă ApaVital pentru a asigura transportul auto al resurselor de apă potabilă către comunităţile locale unde apar probleme în acest sens. Apa este furnizată gratuit de ApaVital, iar transportul este asigurat de ISU, la solicitarea primarilor.
ApaVital, furnizorul de apă potabilă din jud. Iaşi, a anunţat în 8 iunie 2015 că în mai multe localităţi din judeţ livrarea de apă va fi restricţionată la câteva ore pe zi, dimineaţa şi seara.
Braţul mort al Jijiei va fi încărcat cu apă
„Ultima măsură, la solicitarea câtorva primării de pe parcursul Jijiei Vechi, am dispus încărcarea cât mai rapid cu apă din Jijia a braţului mort al Jijiei, pentru a asigura o resursă de apă atât pentru irigaţii, cât şi pentru adăparea animalelor”, a încheiat prefectul de Iaşi.
Şi în jud. Botoşani fermierii au cerut sprijinul ISU pentru a asigura apa necesară animalelor
Şi în jud. Botoşani, fermierii din comuna Mihăileni au solicitat sprijinul lucrătorilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pentru a putea asigura apa pentru animale.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Botoşani susţin că există un mare deficit de apă în sol, care pune în pericol atât fermele vegetale, cât şi cele zootehnice.
Ministrul Agriculturii promite măsuri de sprijinire a producătorilor afectaţi de secetă
Aflat, în 5 iunie 2015, la Iaşi, la o conferinţă a medicilor veterinari, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că, până la data respectivă, nici un prefect sau primar nu a transmis oficial către MADR documente privitoare la instalarea secetei şi calamitarea anumitor culturi. Singurii care au tras semnale de alarmă au fost fermierii şi Directiile Agricole Judeţene, a precizat ministrul Agriculturii.
Acesta a afirmat că vor fi luate câteva măsuri de sprijinire a producătorilor şi fermierilor afectaţi de secetă şi că se gândeşte chiar la o măsură de a aduce apa mai aproape pe canalele de irigaţie de producători, astfel încât să compenseze pe cât se poate posibilele efecte ale secetei care se înregistrează în special în zona Moldovei.
„Deocamdată, nu vreau să vorbesc de producţie, de calamitate pentru că ar influenţa foarte mult preţurile şi atunci sigur că trebuie să ajutăm fermierii, dar sigur fără să vorbim despre efecte pozitive sau negative”, a spus Daniel Constantin.