Într-o recentă vizită de documentare în Insula Mare a Brăilei l-am auzit pe inginerul Lucian Buzdugan spunând că în incinta dintre ape s-a renunţat la unele lucrări de… manual, respectiv la arat.
“În Insula Mare a Brăilei, 2012 a fost primul an în care, practic, nu am mai executat arătura. Am extins în toate cele 29 de ferme ale noastre sistemul minim de cultivaţie - minimum tillage. De 7 ani, noţiunea de culturi prăşitoare nu mai există în Insula Mare a Brăilei, nu mai prăşim, nu mai facem grapă oarbă la porumb, nu mai intrăm cu sapa rotativă”, a spus inginerul Lucian Buzdugan.
Plugul a fost lăsat la vatră
Specialiştii din Insulă au scos aşadar din vocabularul activ al inginerului agronom expresia de “cultură prăşitoare”. De asemenea, tot ei au lăsat la vatră plugul, una dintre cele mai importante invenţii omeneşti.
Potrivit lui Lucian Buzdugan, lucrările minime ale solului au apărut în contextul şi cu scopul optimizării relaţiilor dintre plante şi sol, al reducerii emisiei de bioxid de carbon în atmosferă prin diminuarea consumului de carburant şi pentru scăderea costurilor energetice pe unitatea de suprafaţă. “Insula Mare a Brăilei este situată într-o zonă lipsită de precipitaţii, fapt ce a impus sistemul minim de lucrări ale solului. De aceea, am introdus sistemul lucrărilor minime cu utilajele Horsch. Noi executăm lucrări minime cu utilajul Tiger fără întoarcerea brazdei, care afânează solul. Dacă vom întoarce brazda, nu mai obţinem o mineralizare optimă a solului şi, ca atare, trebuie să mărim cantitatea de îngrăşământ chimic pe unitatea de suprafaţă. Pe lângă aceasta, pierdem apa din sol, iar microorganismele nu mai găsesc un mediu propice de dezvoltare”, a precizat Lucian Buzdugan.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate – septembrie 2013.