Deunăzi, Guvernul a deblocat 200 de milioane de lei din bugetul pe anul 2015 a Ministerului Agriculturii. Din aceasta sumă se plănuiește să fie achitate subvențiile restante din 2014 pentru bovine, dar și cele din sectorul vegetal și ajutorul pentru motorină.
Pe 4 martie, Guvernul a aprobat aproximativ 680 de milioane de lei doar pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT) pentru crescătorii de bovine. Câți dintre fermierii care-și așteaptă subvențiile vor putea fi plătiți din cele 200 de milioane de lei, deblocate la începutul acestei săptămâni, atâta vreme cât suma reprezintă doar o treime din banii alocați crescătorilor de bovine? Puțin sau insuficient, deocamdată, niciunul dintre fermierii contactați de Agroinfo nu și-a primit subvențiile.
Costel Caraș din Ilfov stăpânește o fermă cu 80 de vaci și spune că nu are în cont niciun leu din subvențiile de pe anul trecut. Vacile nu se hrănesc cu promisiuni. Din cei 71 de fermieri care sunt membri în Asociația HolsteinRo, unde fermierul este membru fondator, niciunul nu s-a lăudat că ar fi primit subvențiile. E a nu știu câta oară când fermierilor li se promite că s-a dat drumul la bani, spune Ionuț Lupu, directorul Asociației. Cei mai mari fermieri din Asociația HolsteinRo, între care este și medicul veterinar Mihai Petcu, cresc 4.000 de capete de vaci de lapte.
Emil Popa, fermier în Ungureni, Galați, crește 102 capete de bovine de carne. Chiar azi am sunat la bancă și mi s-a spus că nu am nimic în cont. Nu sunt supărat că nu au intrat banii. Sunt supărat că suntem neserioși și ieșim public să vorbim prostii. Sunt convins că banii îi vom primi undeva pe săptămâna viitoare, în cel mai bun caz. APIA mai are de plătit crescătorilor de ovine și caprine. Au primit doar o parte dintre ei. Vom fi obligați să contractăm împrumuturi, să semănăm lucernă, furaje.
Inginerul Raul Bularca de la Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească din Brașov spune că promisiunile au pornit din ianuarie. În mod normal și cred că este și sfatul Comisiei Europene, subvențiile restante ar fi trebuit achitate până-n momentul deschiderii unei noi sesiuni de depunere de cereri. Un efectiv total de bovine din România atinge milionul de capete. Aproximativ 140.000 sunt în control și în Registrul Genealogic. Ajutoarele naționale tranzitorii se dau de la 3 capete în sus. În Asociație avem 18 membri, cel mai mare fermier crește 500 de capete, iar cel mai mărunt, 15.
Am trecut în revistă doar două dintre asociațiile crescătorilor de bovine din România. Toți acești fermierii și alte sute ca ei așteaptă ajutoarele naționale tranzitorii promise care, nu se știe cum, le vor fi plătite tuturor din cele 200 de milioane de lei. Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine, ne-a declarat, acum o săptămână, că un fermier trebuie să primească aproximativ 500 de lei pe cap de vacă de carne și 115 lei pe tona de lapte.
De achitarea ajutoarelor naționale tranzitorii pentru sectorul vegetal nici nu mai poate fi vorba. Cu siguranță, nu vor mai rămâne bani nici pentru acoperirea ajutoarelor pentru motorina utilizată în agricultură pe două trimestre, trimestrul IV din 2014 și I din 2015. Ajutoarele de minimis pentru agricultură ecologică sau pentru pierderile din sectorul vegetal, care ar trebui să intre în aceeași sumă, nu le mai trecem pe listă.
Poate cele 200 de milioane de lei se vor împărți în mai multe felii și se va da câte puțin să ajungă la mulți. În acest caz, ori vor rămâne pe dinafară mulți fermieri, nevoiți să aștepte cu răbdare deblocarea altei sume din buget, ori mulți dintre ei nu-și vor primi integral subvențiile.