În 2015, fermierii români vor depune o singură cerere de plată pentru obținerea subvențiilor, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producție vegetală.
Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, care a adăugat că anul acesta campania de depunere a cererilor va demara în prima parte a lunii martie. „În acest an se modifică sistemul de depunere a cererilor de plată pentru că vom avea o singură cerere. Toți completează o singură cerere, fie ca sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producție vegetală, iar în câteva zile va începe campania de depunere la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)”, a spus ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.
Şeful MADR a precizat că în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va fi aprobată Ordonanța care reglementează modalitatea de verificare a criteriului de "fermier activ", introdusă din 2015. Este vorba despre toți fermierii care primesc mai mult de 5.000 de euro pe fermă, indiferent de formele de sprijin. Constantin a subliniat că anul 2015 va aduce o serie de modificări în ceea ce privește acordarea subvențiilor europene și naționale, în condițiile în care au fost introduse schemele pentru tinerii fermieri și pentru micii fermieri, condițiile pentru pachetul de înverzire și plata diferențiată.
Se dau 680,023 milioane lei pentru plăţile la animale pe 2014
Guvernul va aloca 680,023 milioane lei pentru subvenţiile naţionale pentru crescătorii de bovine pe 2014, respectiv 275,651 milioane lei pentru plata subvenţiilor către crescătorii de ovine şi caprine.
Potrivit proiectelor de HG publicate de Ministerul Agriculturii în 13 februarie 2015, crescătorii de bovine vor primi, în total, 130,710 milioane lei pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte, respectiv 549,313 milioane lei pentru schema decuplată de producție în sectorul carne.
Cuantumul subvenţiei, atât pentru bovine, cât şi pentru ovine/caprine se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la cantitățile de lapte livrate și/sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine, ovine şi caprine eligibile, menţionează MADR, fără a preciza efectivele de animale eligibile.
Toate sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic pe anul 2014 se asigură de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2015.