Aproape în fiecare discurs, ministrul Agriculturii vorbește și despre miliardul de euro pentru refacerea infrastructurii principale de irigații. Problema începe să-l preocupe și pe președintele Comisiei de agricultură.
Avem secetă. Am început să vorbim de irigații. Ne ține. Cât ne ține? Sudul Moldovei e gata. Seceta ne distruge culturile. Va trebui să facem un plan la care să aderăm toți, să-l semnăm și să spunem: de acum încolo, 20 de ani ne ținem de planul ăsta. Că vom avea investitori străini, că vom găsi fonduri străine să facem sistemul național de irigații. Altfel, nu vom reuși, a spus Nini Săpunaru la Conferința Națională LAPAR.
Pentru infrastructura principală avem nevoie de un miliard de euro. Cred că ar fi de interes pentru toată lumea să existe un acord politic. Ca ultimă soluție de finanțare a infrastructurii principale să alocăm în fiecare an un procent din Produsul Intern Brut pentru refacerea sectorului de irigații. Infrastructura secundară se finanțează din fonduri de dezvoltare rurală. 140 milioane avem din vechiul PNDR, 370 de milioane de euro pe noul PNDR, în total sunt 430 de milioane de euro. Rezolvăm tot ce presupune infrastructura secundară. Pentru infrastructura principală avem nevoie, conform unui studiu realizat de Banca Mondială, de un miliard de euro. Prima direcție a fost solicitarea prin Planul Juncker a miliardului de euro. Și așteptăm decizia undeva prin octombrie, se va lua o decizie ce proiecte sunt finanțate și care rămân. O altă soluție pe care o avem la îndemână este crearea unor parteneriate publice-private. Și o altă soluție, pe care o avem la îndemână în cazul în care acestea nu ies, este un acord politic pentru toate guvernele care vin, pentru următorii 5 ani. Respectiv bugetul din 2016 până în anul 2020 să aibă în plus faţă de ce are acum un anumit procent din PIB, astfel încât să putem să realizăm din fonduri de la bugetul de stat şi această componentă, fără de care apa nu poate fi mai ieftină, i-a răspuns președintelui Comisiei de agricultură ministrul Daniel Constantin.
Ce este Planul Juncker prin care sperăm să smulgem de la Europa miliardul de euro? Este un plan conceput de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Prin acest plan s-a creat un Fond European pentru Investiții Strategice (EFSI), în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții. Astfel, ar urma să se aloce 315 miliarde de euro pentru proiecte de relansare economică și pentru a crea 1,3 milioane noi de locuri de muncă. România are slabe șanse să obțină vreun euro din acest plan gigant atâta timp cât, în decembrie 2014, erau înscrise pentru finanțare aproximativ 2.000 de proiecte în valoare de 1.300 de miliarde de euro.