Producţiile medii obţinute anul acesta la culturile de grâu, orz şi orzoaică, porumb, floarea soarelui şi rapiţă au fost superioare celor de anul trecut, însă agricultorii din Ialomiţa, sunt îngrijoraţi cu privire la culturile ce se vor însămânţa în această toamnă.
Conform datelor din situaţiile întocmite de Direcţia Agricolă Ialomiţa, producţia obţinută la grâu a fost, în medie, de 4.400 kg/ha, faţă de anul trecut când a fost de 3.023 kg/ha.
Cerealele au avut producţii bune
Dacă în anul 2010 grâul a fost recoltat de pe o suprafaţă de 103.015 hectare, producţia obţinută fiind de 311.389 de tone, în 2011, de pe o suprafaţă sensibil mai mare, producţia totală a fost de 459.309 tone.
Şi la orz şi orzoaică producţia medie la hectar a fost foarte bună, de 4.095 de kg/ha, faţă de 2.966 kg/ha media de anul trecut. Producţia totală obţinută de pe o suprafaţă de 22.580 de hectare cultivate a fost anul acesta de 92.470 de tone, mult mai mare chiar şi în condiţiile în care suprafaţa cultivată a fost cu aproximativ 6.000 de hectare mai mică decât anul trecut.
Producţiile la rapiţă şi la floarea-soarelui, superioare lui 2010
De asemenea, la rapiţă, producţia medie a fost de 2.100 de kg/ha, faţă de 1.881 kg/ha anul trecut. Şi la floarea soarelui producţiile obţinute sunt foarte bune, de pe 78.410 hectare cultivate obţinându-se 167.480 tone, în medie 2.136 de kg/ha, faţă de anul trecut când s-au recoltat 1.684 kg/ha de pe o suprafaţă de 63.960 hectare.
Recoltele de anul viitor sunt ameninţate de secetă
Referitor la seceta din această toamnă fermierii spun că această toamnă este una atipică, iar condiţiile meteo sunt destul de nepotrivite pentru a înfiinţa culturile. „Rămânem cu speranţa că timpul se va îndrepta, pentru că dacă nu vor fi ploi vor fi probleme serioase asupra culturilor de toamnă, dar şi cu efecte serioase asupra culturilor de primăvară. Nu se poate pregăti terenul, nu se poate ara pentru culturile care se vor semăna în primăvară. Am semănat peste 400 de hectare de rapiţă şi sunt puţine şanse ca ea să răsară şi să putem avea o producţie bună anul viitor. Dar cheltuielile s-au făcut, iar asta o să-i coste pe toţi agricultorii care au înfiinţat o asemenea cultură'', a spus, potrivit Agerpres, reprezentantul unei societăţi agricole din localitatea Smirna, Vasile Berbecel.
În lipsa sistemelor de irigaţii sau a unor posibilităţi de a aduce apa pe câmp, agricultorii ialomiţeni sunt sceptici cu privire la producţiile ce se vor obţine din culturile ce vor fi însămânţate în toamnă. „Nu prea avem cu cine discuta şi este un lucru foarte grav. Noi, multe dintre societăţile agricole, ne-am cumpărat instalaţii de irigat moderne, rampe, prin programe europene, plătim în fiecare an ratele la aceste instalaţii, le păzim în câmp şi în schimb nu primim apă. Eu găsesc că cea mai importantă problemă pentru agricultură este, în această perioadă, folosirea irigaţiilor. Dar cu cine să discutăm? Nimeni din cei care sunt îndreptăţiţi nu discută despre aceste lucruri. Au crescut cheltuielile cu apa de irigaţii, nu se mai subvenţionează energia, şi de aici derivă toate celelalte”, a adăugat fermierul ialomiţean.