Adama
AGRICOVER

Lipsa precipitaţiilor pune în pericol culturile de toamnă

Publicat: 01 decembrie 2011 - 15:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi producţiile obţinute în acest an la majoritatea culturilor au fost mari, în această toamnă, agricultorii sunt îngrijoraţi. Aceştia au întâmpinat probleme din cauza lipsei precipitaţiilor, iar cultura de rapiţă a fost cea mai afectată.

Potrivit unei situaţii întocmite de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Ialomiţa, porumbul a fost recoltat de pe 75.690 hectare din cele 79.330 însămânţate, obţinându-se o producţie totală de 398.450 tone, soia a fost recoltată de pe 980 de hectare din cele 1.213 însămânţate, obţinându-se o producţie totală de 2.260 tone, iar orezul a fost recoltat de pe 3.226 hectare din cele 3.588 ha însămânţate, obţinându-se o producţie totală de 22.248 tone.

Referitor la arăturile pentru însămânţările de toamnă, specialiştii spun că acestea s-au realizat pe 127.430 hectare, dintre care 82.460 hectare au fost însămânţate cu grâu, 26.470 hectare cu rapiţă şi 8.440 de hectare cu orz şi orzoaică.

„La toate culturile de toamnă programul pe care l-am avut de înfiinţat nu a fost realizat. La rapiţă, din 56.000 de hectare au fost înfiinţate puţin peste 26.000, dar nu se ştie cât va rezista peste iarnă, dat fiind că nu a plouat. La orz am semănat până undeva la 50%, iar la grâu ne-am oprit la 80%. Aşteptăm să vedem dacă plouă sau dacă ninge. Oricum, rapiţa este compromisă, la grâu şi orz nefiind mari probleme”, a afirmat Vasilica Pocotilă, directorul DAJ Ialomiţa.

Câmp cultivat_b

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2121 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Investitorii turci au vândut pachetul majoritar de acţiuni Azomureş elveţienilor de la Ameropa

Investitorii turci au vândut pachetul majoritar de acţiuni Azomureş elveţienilor de la Ameropa

Investitorii turci de la Azomureş au încheiat la finele saptamânii trecute mai multe înţelegeri cu traderul elveţian Ameropa Holding în vederea vânzării pachetului majoritar al Azomureş.

Satu-Mare: Producţia de porumb, cu 78% mai mare decât cea din 2010

Satu-Mare: Producţia de porumb, cu 78% mai mare decât cea din 2010

În judeţul Satu-Mare, producţia de porumb din această toamnă este cu aproximativ 80% mai mare decât cea de anul trecut.

Producătorii agricoli sunt buni să dea, dar nu şi să primească

Producătorii agricoli sunt buni să dea, dar nu şi să primească

După un an bun, în care agricultura a susţinut considerabil PIB-ul, guvernanţii taie din sprijinul acordat producătorilor agricoli, fără să ţină cont că anul agricol următor a început în condiţii dificile şi ar putea fi unul dezastruos, mai ales fără susţinerea financiară promisă agricultorilor. În aceste condiţii, LAPAR cere revenirea înscrierii în bugetul Ministerului Agriculturii a sumei de 73,35 euro/ha pentru plata naţională directă complementară (PNDC) care a fost promisă de guvernanţi pe tot parcursul anului şi acuză decizia unilaterală a Ministerului Agriculturii de a acorda doar puţin peste 37 euro/ha ca lipsă de respect faţă de eforturile producătorilor agricoli din sectorul vegetal.

CJ Vâlcea: Preţul grâului va fi de circa 1,40 lei/kg în 2012

CJ Vâlcea: Preţul grâului va fi de circa 1,40 lei/kg în 2012

Consiliul Judeţean Vâlcea a stabilit marţi, în cadrul unei şedinţe, preţul grâului, pentru anul 2012, la 1,40 lei/kg, pe baza acestuia urmând a se va evalua arenda.

Harghita: Se efectuează controale pentru limitarea arderilor de mirişti

Harghita: Se efectuează controale pentru limitarea arderilor de mirişti

Prefectul judeţului Harghita, Ladanyi Laszlo-Zsolt, a dispus efectuarea de controale pentru limitarea arderilor necontrolate de mirişti, care continuă să afecteze judeţul.

Tulcea: Grâul s-a însămânţat în condiţii de secetă extremă

Tulcea: Grâul s-a însămânţat în condiţii de secetă extremă

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Tulcea monitorizează culturile înfiinţate în toamna acestui an, de teama efectelor negative ale secetei.

Avertizare ONU: 25% din suprafaţa pământului este foarte degradată

Avertizare ONU: 25% din suprafaţa pământului este foarte degradată

Organizaţia Naţiunilor Unite a realizat prima evaluare făcută la nivel mondial asupra stării resurselor terestre ale planetei. Din aceasta rezultă că un sfert din suprafaţa Pământului este extrem de degradat şi potrivit avertizărilor ONU tendinţa trebuie inversată dacă se doreşte să mai existe hrană pentru populaţia lumii aflată în creştere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii